Potpisani ugovori o dodjeli sredstava organizacijama civilnog društva

26. Juna 2019.

U utorak, 25.6.2019. godine, u Gradskoj upravi Tuzla, potpisani su ugovori o dodjeli sredstava za podršku projekata neprofitnih organizacija koji se realizuju u prioritetnim oblastima određenim važećim strateškim dokumentima Grada Tuzle. Ugovore je potpisalo 25 organizacija civilnog društva, a dodijeljeno je ukupno 438 hiljada KM sa različitih grantovskih pozicija. Riječ je  o projektima koji se tiču socijalne zaštite, ekologije, ljudskih prava, pitanja mladih, nacionalnih manjina, obrazovanja i koji su od velikog značaja za razvoj lokalne zajednice.

“Ni jedno društvo ne može funkcionisati bez nevladinog sektora. Danas smo govorili o problemima manjina, o problemima romske populacije, o problemima djece koja su oboljela od raka i o mnogim drugim. Nevladin sektor je veoma aktivan u ovim i drugim oblastima, a Grad Tuzla, na transparentan način, putem javnog poziva i primjenom LOD metodologije, dodjeljuje sredstva za najbolje ocijenjene projekte neprofitnih organizacija koji se realizuju u  oblastima koje su u našim strateškim proglašene prioritetnim. Ne možeš imati empatiju, ako ne saznašza potrebe i probleme  i ako  se ne staviš u kožu onoga ko problem ima”, istakao je gradonačelnik Imamović.

Grad Tuzla je objavio Javni poziv za dodjelu finasijskih sredstava iz Budžeta Grada Tuzle neprofitnim organizacijama prema usvojenoj LOD metodologiji. Javni poziv objavljen je 29.4. , a zatvoren je 20.5.2019. Ugovore je potpisalo 25 organizacija civilnog društva, a dodijeljeno je ukupno 438 hiljada KM sa različitih grantovskih pozicija. Podržan je 41 projekat u skladu sa razvojnim ciljevima Grada Tuzle. Sredstvima je podržano ukupno 7 projekata iz oblasti socijalne zaštite, 2 iz oblasti ekologije, 4 iz oblasti kulture, 4 su projekti omladinskih udruženja. Podržano je i 8 projekata romske populacije i ostalih nacionalnih manjina, te 16 projekata iz oblasti sporta. Riječ je  o projektima koji se tiču socijalne zaštite, ekologije, ljudskih prava, pitanja mladih, nacionalnih manjina, obrazovanja i koji su od velikog značaja za razvoj lokalne zajednice.