Zaključci sa 9. sjednice Kolegija Gradonačelnika Tuzle

25. Marta 2015.

Na 9. sjednici Kolegija Gradonačelnika Tuzle, održanoj 25. 03. 2015. godine, po ranije utvrđenom Dnevnom redu, razmatrane su tri tačke:

  1. NACRT ODLUKE O IZMJENAMA I DOPUNAMA ODLUKE O UVJETIMA I NAČINU RASPOLAGANJA NEKRETNINAMA U VLASNIŠTVU GRADA TUZLA
  2. NACRT ODLUKE O PRENOSU PRAVA VLASNIŠTVA NA NEKRETNINAMA PO DRUGOM JAVNOM KONKURSU ZA PRENOS PRAVA VLASNIŠTVA BEZ NAKNADE NA NEKRETNINAMA U VLASNIŠTVU GRADA TUZLA LICIMA NASTRADALIH PODRUČJA U SVRHU IZGRADNJE INDIVIDUALNOG STAMBENOG OBJEKTA
  3. URBANISTIČKO RJEŠENJE KULTURNO-OBRAZOVNO-NAUČNOG CENTRA NA PROSTORU STARA MEDRESA – STARA GIMNAZIJA – MUZEJ ISTOČNE BOSNE

Hasiba Šahmanović, rukovodilac Službe za geodetske i imovinsko-pravne poslove upoznala je Gradonačelnika i članove Kolegija sa Nacrtom Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o uvjetima i načinu raspolaganja nekretninama u vlasništvu Grada Tuzla.

Ovim Prijedlogom Odluke stvorile bi se olakšice potencijalnim investitorima, zainteresovanim za zemljište, tako što bi površine u zakup dobijali putem javne licitacije. Novi zakon omogućava da investitor, umjesto jednokratnog plaćanja kompletne cijene zemljišta, može postati dugoročni zakupac, odnosno titular prava građenja i onda cijenu plaća onoliko dugo koliko zakup traje.

Odlukom je predviđeno da vještak određuje početnu cijenu za licitaciju, a onda se zainteresirani investitori ili zakupci javno nadmeću. Stvaranjem pozitivnih uvjeta za poslovanje i pružanjem lakših mogućnosti za kreiranje radnih mjesta, Grad Tuzla nastoji uticati na smanjenje broja nezaposlenih te privući nove investicije.

Nakon provedene rasprave usvojen je zaključak kojim se utvrđuje Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o uvjetima i načinu raspolaganja nekretninama u vlasništvu Grada Tuzla koji se upućuje Gradskom vijeću Tuzla na razmatranje i donošenje.

Na današnjoj sjednici donesen je i Zaključak kojim se utvrđuje prijedlog Odluke o prenosu prava vlasništva na nekretninama za 19 lica, po Drugom javnom konkursu za prenos prava vlasništva bez naknade na nekretninama u vlasništvu Grada Tuzla licima nastradalih područja u svrhu izgradnje individualnog stambenog objekta i upućuje Gradskom vijeću Tuzla na razmatranje i donošenje.

Aner Čanović, direktor UO i Indira Softić direktorica Zavod za urbanizam Tuzla, upoznali su Gradonačelnika i članove Kolegija sa Urbanističkim rješenjem Kulturno-obrazovno-naučnog centra na prostoru Stara Medresa- Stara Gimnazija – Muzej istočne Bosne.

Gradonačelnik Imamović je objasnio da, nakon što je obustavljeno vađenje slane vode ispod Tuzle, zemljište se stabiliziralo i stvoreni su uvjeti za gradnju.

Ovim projektom se nastoji proširiti pješačka zona i povezati istorijsku jezgru sa zapadnim dijelom grada, istakao je gradonačelnik Jasmin Imamović.

 

*U rubrikama se nalaze linkovi za fotografije, 3D i PowerPoint prezentaciju