Cum grano salis – Veoma posjećene promocije Senke Marić, Julijane Adamović, Adnana Hamidovića Frenkija i Emira Imamovića

8. Septembra 2019.

U petak, 6.9., trećeg dana 19. Književnih susreta Cum grano salis, u Ateljeu Ismeta Mujezinovića održane su četiri, veoma posjećene, promocije.

U 12.00 sati promovisan je roman Kintsugi tijela, Senke Marić, koji je ušao u uži izbor za Nagradu Meša Selimović. Roman su zajedno predstavile autorica i Kristina Ljevak.  Radi se o “hrabroj knjizi pisanoj vlastitim iskustvom koje nam nudi toliko potrebnu nadu u pobjedu života nad smrću.”

U 17:00 sati, roman nominovan u uži izbor za Nagradu Meša Selimović, promovisala je književnica Julijana Adamović. Riječ je o romanu Divlje guske u kojem je Julijana Adamović začudnim jezikom i autentičnim tonom ispisala dirljiv, moćan i potresan roman o jednom odrastanju koje je moglo izgledati sasvim drugačije…

Tuzlak, Adnan Hamidović Frenkie promovisao je svoju prvu knjigu Koraci u 18:00 sati. Koraci je autobiografski roman, koji pokriva period od Frenkijeve najranije mladosti do uspona na regionalnoj muzičkoj sceni. Roman je nastajao prethodnih godinu dana, Frenkie ga je ispripovjedao, a zapisao mladi pisac Boris Lalić. O romanu su govorili Frenkie i Boris Lalić, u saradnji sa Andrejom Nikolaidisom, dobitnikom Nagrade Meša Selimović za roman Mađarska rečenica i ovogodišnjiim članom žirija.

U 20:00 još jedan Tuzlak, bivši selektor na Književnim susretima, Emir Imamović Pirke promovisao je roman Terorist, koji je ove godine ušao u uži izbor za Nagradu Meša Selimović. Ovaj, njegov peti roman, fikcijska je publicistika nastala na zasadama novog žurnalizma, hibridni žanr koji obuhvaća više i prodire dublje, jer uzima najpogodnije od književnosti i novinarstva za rudarski posao prodiranja u svijet i svijest ISIL-ovca i ubojice. Predstavljanje knjige vodila je, skupa sa autorom, Kristina Ljevak.

Književni susreti Cum grano salis završavaju u subotu, Ceremonijom dodjele Nagrade Meša Selimović za najbolji roman objavljen u 2018. na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

U umjetničkom dijelu programa nastupiće hor Pontanima sa gostujućim horom choRinteRkultuR iz Švicarske, izvedbom Male simfonije religija i kultura. Ulaz je slobodan.