Dani Pečuha u Tuzli

Home Vijest Dani Pečuha u Tuzli

 

Velika je čast da je u okviru Sedmice mađarske kulture u Bosni i Hercegovini, na inicijativu ureda zamjenika državnog sekretara za kulturnu diplomaciju pri Ministarstvu vanjske trgovine i vanjskih poslova Mađarske došlo do programa Dani Pečuha u Tuzli, koji će se održati 24. aprila 2019. godine.

Pored Grada Tuzle, partneri u organizaciji su JU Centar za kulturu, JU Narodno pozorište i UG „Kuća plamena mira“.

 

PROGRAM:

SRIJEDA, 24.4.2019.

13.00 –  Koncert Daniel Speer Brass grupe (Trg slobode)

http://www.dsb.hu/angol/a%20zenekar.html

https://www.youtube.com/watch?v=hcUZQHaEUFw

Svi članovi benda studirali su na muzičkoj akademiji Liszt Ferenc u Pečuhu. Band je dobio ime po njemačkom kompozitoru, koji je živio između 1636. i 1707. Cilj Daniel Speer Brass-a je da prikaže, popularizuje i objavi ljepotu duvačke muzike. Njihov repertoar je inspirisan muzikom pet vjekova. Renesansnim i baroknim djelima, te djelima klasičnih, romantičnih, suvremenih kompozitora, duvači nastupaju u koncertnim dvoranama, crkvama, dvorcima i trgovima. Pored mnogih uspješnih nastupa na domaćim koncertima, nastupali su i u Štutgartu, Berlinu, Sofiji, Parizu, Bukureštu i Trieru. Njihov program u Tuzli će biti obogaćen sa jazz-pop-rock evergrinima, praćen interesantnim pokretima i humorom.

18.00 – Zvanično otvaranje Dana Pečuha u Tuzli, obraćanje gradonačelnika Pečuha i Tuzle, Pave Zsolta i Jasmina Imamovića

Izložba fotografija i likovne umjetnosti Pečuha (Međunarodna galerija portreta)

Kako bi se prilagodila strukturi prostora Međunarodne galerije portreta u Tuzli, izložba je postavljena tako da obrađuje tri tematike koje daju pregled savremene pečuške umjetnosti i Zsolnay proizvoda izrađenih u ikonskoj fabrici porcelana u Pečuhu. U foajeu se mogu vidjeti djela fotografa Marsalkó Pétera, koja na 20 fotografija velikog formata prikazuju Pečuh, a u dvije vitrine su izložene Zsolnay umjetnine. U glavnoj dvorani nalaze se radovi pečuških savremenih slikara i vajara (Pinczehelyi Sándor, Nyilas Márta, Varga Rita, Mátis Rita, Pál Zoltán, Miklya Gábor, Kuti László, Nyári Zsolt). Pored glavne dvorane, u sporednom prostoru, nalazi se serijal fotografija Zsolnay kulturne četvrti pod nazivom „Ovako je bilo – ovako je sad“ koja je nastala povodom Pečuh 2010 – Europski glavni grad kulture, i koja je postala sastavni dio kulturnog života grada.

20.00 – „Carmen“ Pečuški balet (Narodno pozorište Tuzla)

https://www.pecsibalett.hu/en/repertoire/carmen/91

https://www.youtube.com/watch?v=jHr4_JxQlfo

https://vimeo.com/113008965

Pečuški balet predstavom „Carmen“ nastupa u Narodnom pozorištu Tuzla. Na popularnu muziku G. Bizeta – R. Shchedrina, Riederauer Richárda, Zoltan Imre, umjetnički direktor baleta, dobitnik nagrade Harangozo i Balazs Vincze, dobitnik nagrade Seregi, zajedno su koreografirali i režirali ples, dok su dramaturgiju radili Uhrik Dora, plesna umjetnica, jedna od osnivača Pečuškog baleta i dobitnica nagrada Kossuth i Liszt Ferenc i Bohm Gyorgy, pozorišni režiser i dobitnik Jaszai Mari nagrade. Dobro poznata priča na sceni se pojavljuje na empatijski i inventivan način. Ulogu Carmen tumači Ujvári Katalin, a ulogu Don Josea tumači  Molnár Zsolt dobitnik nagrade Harangozo.

Svi oni će tuzlanskoj publici predstaviti dugovječnu, ali na novi i moderniji način urađenu predstavu “Carmen” koja govori o muško-ženskim odnosima. Kažu da je “Carmen” vječna tema s vječnom porukom, ali je ova predstava tehnički i koreografski predstavljala pravi izazov.

 

 

Galerija fotografija