Dvadeset godina od potpisivanja Povelje o prijateljstvu i saradnji Tuzle i Osijeka

30. Juna 2016.

Gradovi Tuzla i Osijek potpisali su 16.7.1996. godine Povelju o prijateljstvu i saradnji. S obzirom da je ove godine punih dvadeset godina od potpisivanja Povelje, gradonačelnik Osijeka, Ivan Vrkić, pozvao je gradonačelnika Tuzle, Jasmina Imamovića, kako bi u povodu obilježavanja Dana zaštitnika Osijeka, Sv. Petra i Pavla i svečanosti otvorenja Osječkog ljeta kulture, svečano obilježili dvadesetu godišnjicu od potpisivanja Povelje. Svečanom prijemu, koji je Grad Osijek organizovao ovim povodom, prisustvovali su i drugi gradovi prijatelji Osijeka.

Prije razmjene poklona i svečanog rezanja torte, gradonačelnik Imamović se obratio predstavnicima Grada Osijeka i drugim prisutnim gostima slijedećim riječima: „Danas obilježavamo dvadeset godina od potpisivanja Povelje o oprijateljstvu i saradnji između naša dva grada, ali veze između Tuzle i Osijeka traju stoljećima. Samo oko Osijeka i oko Tuzle žive Šokci, koji osim u sjeveroistočnoj Bosni i u Slavoniji, ne postoje kao starosjedioci ni na jednom drugom području. Ovo je zato što riječ „šo“ na ugarskom jeziku znači „so“, a putevi soli su stoljećima od Tuzle, preko bosanske Posavine, Županje, Vinkovaca i Osijeka, vodili ka Ugarskoj, tj. Mađarskoj, prema Pečuhu i Budimpešti, pa posebno pozdravljam i ovdje prisutne gradonačelnike iz ova dva grada.

Zaštitnici grada Osijeka su Sv. Petar i Pavle, veže nas i to što i u Tuzli imamo Franjevački samostan svetog Petra i Pavla i što i u Tuzli imamo Dane svetog Petra i Pavla. Kada smo kod toga, valja citirati poglavara Katoličke crkve, papu Franju, koji je prilikom posjete Sarajevu, istakao da je jedan od načina prevladavanja problema disharmonije, u vremenu naših globalnih i lokalnih kriza, izeđu ostalog „fratellanza e unita“, što možemo prevesti kao „bratstvo i jedinstvo“. Budimo, na prostoru bivše Jugoslavije i Srednje Evrope braća i sestre i budimo jedinstveni i u dobru i u zlu. Zato je važno da održavamo prijateljstva između gradova.

Danas je naš najveći zajednički neprijatelj siromaštvo i nezaposlenost. Budimo jedinstveni u borbi protiv zajedničkog neprijatelja i učinimo sve da smanjimo nezaposlenost u našim gradovima i okrenimo se zajedničkim privrednim i razvojnim projektima, za dobrobit naših građana. Zajedno smo jači.“