FOTO: Grad Tuzla obilježio 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

28. Februara 2019.

U povodu obilježavanja 1. Marta – Dana nezavisnosti BiH u četvrtak, 28.2.2019. , predstavnici Grada Tuzle, boračkih organizacija, Univerziteta u Tuzli, organizacija civilnog društva, te predstavnici društvenog i političkog života, položili su vijence na spomen obilježja na Slanoj banji i odali poštovanje svima koji su dali živote za Bosnu i Hercegovinu u narodno-oslobodilačkom ratu 1941.-1945. i u odbrani od agresije 1992.-1995. godine, kao i civilnim žrtvama rata.

Nakon ovog dijela programa obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti, u Sali za sjednice Gradskog vijeća održana je Svečana sjednica Gradskog vijeća Tuzla. Svečani referat održao je zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća, Mirel Mišković, koji je istakao da je riječ o jednom od najvažnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine. ˝Obilježavati Dan nezavisnosti BiH u današnje vrijeme veoma je bitno za buduće generacije jer postoje oni koji negiraju Bosnu i Hercegovinu kao državu. Mi se moramo boriti i izboriti protiv onih koji negiraju našu državu, njenu opstojnost. Siguran sam da ne bismo bili to što jesmo da se nismo izborili za nezavisnost naše države. Samo pravedna i jaka država može pomoći svojim građanima. Siguran sam da upravo mi želimo baš takvu državu˝, izjavio je Mišković.

Tokom svečane sjednice Gradskog vijeća Tuzla dodijeljena su i javna priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima. Povelja Grada Tuzle, kao najveće gradsko priznanje, dodijeljena je Radničkom sportskom društvu ‘Sloboda’ i dramskom umjetniku Emiru Hadžihafizbegoviću.

U obrazloženju za dodjelu priznanja RSD Sloboda, između ostalog, stoji: „RSD Sloboda je najbolji pokazatelj da samo istinske vrijednosti traju, a zahvaljujući građanima Tuzle, članovima i članicama RSD Sloboda, ovo društvo traje već punih 100 godina i desetine hiljada sportskih radnika, sportista i trenera s ponosom nose ime svoga kluba i svoga grada, a mnogo je veći broj Tuzlanki i Tuzlaka koji su na bilo koji način bili vezani za ovo društvo. Tokom svog stogodišnjeg postojanja, RSD Sloboda i njegovi članovi i članice su uvijek isticali i promovisali Tuzlu, te su postali svojevrsni zaštitni znak Tuzle. Nemjerljiv je doprinos RSD Sloboda afirmaciji vrijednosti Tuzle i Bosne i Hercegovine.“.

Dramskom umjetniku Emiru Hadžihafizbegoviću, dodijeljeno je najveće tuzlansko priznanje „za izvanredan doprinos i postignute rezultate, kako u teorijskom (profesor na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli i Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu) tako i praktičnom radu (najprestižnije nagrade za glumu u BiH, regionu i Evropi), u oblasti glume, teatra i filma. Emir Hadžihafizbegović je dramski umjetnik, koji je napravio veliku glumačku karijeru, krunisanu statusom najnagrađivanijeg glumca u Bosni i Hercegovini i regionu, kao i status jednog od najnagrađivanijih glumaca u Evropi. Kroz cijeli svoj umjetnički angažman i u svojoj bogatoj umjetničkoj karijeri, Emir Hadžihafizbegović je uvijek isticao Tuzlu, svoj rodni grad, kao glavnu inspiraciju svog poziva, te je na taj način doprinio afirmaciji vrijednosti Tuzle i Bosne i Hercegovine.“.

Tuzlanska plaketa dodijeljna je Maidi Mehmedović za poseban doprinos u razvoju lokalne zajednice i unaprijeđenje životne sredine. Priznanje Tuzlanska lenta dodijeljena je Mladenu Nediću za poseban doprinos u oblasti rekreativnog sporta, koji je svojim sjajnim poduhvatom i uspjehom doprinijeo realizaciji projekta od javnog interesa, dokazujući da je sportista i humanista.