(foto) Počela isporuka opreme i priključaka zadrugama i obrtima

7. Januara 2019.

Počela je isporuka opreme i priključaka, u vrijednosti od 55.293,65 KM, za devet obrta i jednu poljoprivrednu zadrugu, koji participiraju u projektu “Poljoprivredom do bržeg lokalnog ekonomskog razvoja”, koji finansira Grad Tuzla, uz učešće korisnika projekta, a realizira Udruženje BOSPER iz Tuzle. Grad Tuzla sufinansira nabavku opreme u iznosu od 26.066,97 KM, dok su ostalih 29.226,68 KM obezbijedili korisnici projekta.

U petak, 4. januara, isporučeni su priključci i oprema za 5 obrtnika, u vrijednosti oko 29.000 KM, dvije rotacione freze za traktor, jedna prikolica za traktor, jedna kosilica za traktor, jedna samohodna kosačica i jedan trakasti sakupljač sijena. Isporuka preostalih priključaka i opreme biti će izvršena do kraja tekućeg mjeseca. Laktofriz za mlijeko, kapaciteta 300 litara, čija je vrijednost 5.530,00 KM, biti će dodijeljen na korištenje Poljoprivrednoj zadruzi Agropromet Tuzla.

Prednost pri učešću u projektu imali su tek registrirani obrti u poljoprivredi, kao i oni obrti koji proširuju proizvodnju, a koji su prethodno zadovoljili sve propisane kriterije koje se odnose na ispunjavanje uslova za bavljenjem primarnom poljoprivrednom proizvodnjom. Sveukupni cilj projekta je doprinijeti povećanju kapaciteta za razvoj održive poljoprivredne proizvodnje na području Grada Tuzle, u funkciji povećanja proizvodnje hrane i novih prihoda.