VIDEO: Grad Tuzla i Jevrejska opština Tuzla obilježili Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

27. Januara 2021.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, 27. januara 2021. godine, delegacija Grada Tuzle, na čelu sa gradonačelnikom grada Tuzle, Jasminom Imamovićem, predsjedavajućom Gradskog vijeća Tuzle, Natašom Perić i zamjenicom predsjedavajuće Gradskog vijeća, Anom Pejić i predstavnici Jevrejske opštine Tuzla, položili su cvijeće na spomenik “Suza” u Tuzli, na mjestu odakle su građani Tuzle za vrijeme Drugog svjetskog rata odvođeni u koncentracione logore.
U obraćanju medijima, gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, podsjetio je da se u Drugom svjetskom ratu dogodilo nešto najgore što čovjek može učiniti čovjeku, te da civilizacija nije bila dovoljno oprezna, pa seonda u Evropi ponovio genocid, i to u Srebrenici. Obilježavamo Dan sjećanja na žrtve holokausta kod spomenika „Suza“, na mjestu gdje je nekada bio ulaz u Željezničku stanicu, sa koje su naši sugrađani odvođeni u koncentracione logore u Drugom svjetskom ratu. Gradonačelnik Jasmin Imamović je istakao da je do sada utvrđeni broj žrtava fašističkog terora u Tuzli u Drugom svjetskom ratu bio 586, te da je važno sjećati se, obilježiti spomenikom, manifestacijom, knjigom, filmom, kako nikada niko, ni jedan čovjek drugom čovjeku, ne bi počinio takvo zlo kakvo je počinjeno u Drugom svjetskom ratu i kako je u Bosni i Hercegovini počinjeno u prethodnom ratu.
Cvijeće na spomenik „Suza“ su položili i predstavnici Jevrejske opštine Tuzla. Predjsednica Jevrejske opštine, Marina Rajner, podsjetila je prisutne na riječi Ellie Wiesela kako u holokaustu „nisu stradali samo Jevreji, ali su svi Jevreji stradali, na ovaj ili onaj način“, te navela podatak da je u Tuzli prije rata bilo oko 390 Jevreja, a da se nakon rata vratilo njih 19. Oni su osnovali Jevrejsku opštinu, koja danas broji oko 120 članova. Istakla je da u Tuzli nema antisemitizma i da, što se toga tiče, nemaju nikakvih problema i smatra da tako i treba biti.

Grad Tuzla