Grad Tuzla i Švicarski Crveni križ višegodišnji partneri na projektima za njegu i pomoć osobama treće životne životne dobi

6. Februara 2020.

U Gradskoj upravi, danas je održan radni sastanak, koji je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, sa saradnicima, upriličio za delegaciju Švicarskog Crvenog križa.

Grad Tuzla, inače, već nekoliko godina sa Švicarskim Crvenim križem, zajednički realizuje projekte vezane za njegu i pomoć osobama treće životne dobi.

Članovi delegacije Švicarskog Crvenog križa, u sastavu Michael Kramer, direktor odjela za Evropu i Aziju, Sophie Hirsig, koordinatorica za BiH, i Mihela Hinić, šefica ureda Švicarskog Crvenog križa u BiH, tokom sastanka su istakli pozitivna iskustva iz dosadašnje saradnje na projektima koje zajednicki podržavaju Švicarski Crveni križ i Grad Tuzla, te najavili planove za nastavak saradnje u narednom periodu.

Michael Kramer,kazao je da ŠvicarskI Crveni križ, trenutno radi novu Strategiju djelovanja u BiH, te da planiraju u našoj zemlji proširiti polje djelovanja, primjenjujući dobre prakse koje su imali u drugim zemljama

Zahvalio se gradonačelniku Imamoviću na uspješnoj saradnji i otvorenosti kao i spremnosti da ulaže u kategorije stanovništva u potrebi, rekavši da je Grad Tuzla, jedan od najuspješnijih primjera dobre prakse, te da bi kao takva mogla imati značajnu ulogu u okviru njihove Strategije.

’’Ove godine, počinje dekada starih ljudi. U Tuzli ste bili ispred vremena kao grad. Progresivan grad u Evropi, naročito u Istočnoj Evropi’’, istaknuo Michael Kramer, te dodao da ŠvicarskI Crveni križ želi nastaviti uspješnu saradnju naročito, kako je rekao ‘’ jer je Grad Tuzla pokazao otvorenost i spremnost na saradnju zbog vizije koju je imao gradonačelnik Imamović’’. Naglasio je da će pokušati projekat njega u kući proširiti i na druge gradove.

Šefica ureda Švicarskog Crvenog križa u BiH,Mihela Hinić, kazala je da je na početku realizacije projekta bilo 2 njegovatelja, a da ih danas ima 38 koji mjesečno obiđu oko 184 člana, a prema njenim riječima oko 200 njih dnevno otvore vrata.

Gradonačelnik Imamović se zahvalio na dosadašnjoj saradnji, naročito u realizaciji projekta “Tuđa njega i pomoć osobama treće životne dobi”, koji zajedno realizuju Grad Tuzla, Švicarski Crveni križ i Crveni križ/krst grada Tuzle, te istakao i značaj ove saradnje na izradi Strategije Grada Tuzle za osobe treće životne dobi, koja će u trećem mjesecu ove godine biti prezentirana Gradskom vijeću. Gradonačelnik Imamović, je rekao da Tuzla u planu ima proširivanje kapaciteta za namjenski smještaj osoba treće dobi u cilju ‘’zbrinjavanja’’ dementnih osoba o kojima nema ko da se brine. Osvrnuo se na olakšice koje je Grad Tuzla uveo za penzionere kada je riječ o komunalnim naknadama. Zatim na ‘’ manifestacije i kulturne sadržaje koje tokom ljeta Grad Tuzla organizuje, a koji su besplatni, obezbijeđene su povlastice vrlo povoljnih sezonskih karti za Panonska jezera, postavljen je veliki broj klupa, gdje se mogu odmarati, nastojimo napraviti što veće i bezbjednije, osvijetljene pješačke staze, kako bi grad bio što ugodniji za život svim građaima, a naročito osobama treće životne dobi. Najbitnije je pružanje pomoći onima kojima je to potrebno’’, istakao je gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.

Sastanku je prisustvovala Asja Redžić, pomoćnik gradonačelnika za Službu za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu.

Grad Tuzla je za sufinansiranje projekta tuđe njege i pomoći u zadnje tri godine izdvojio 215.000 KM, za ovu godinu u Budžetu Grada planirano je 85.000 KM, a u planu je da projekat u 2021. godini bude sufinansiran u iznosu od 200.000 KM.