Grad Tuzla kreće u izradu Plana upravljanja otpadom

28. Aprila 2016.

U Gradskoj upravi Tuzla, danas je održana press konferencija na kojoj je najavljena realizacija Plana upravljanja otpadom „Tuzla štedi resurse“. Tuzla, u saradnji sa švicarskim ekspertima i Centrom za ekologiju i energiju, kreće u realizaciju projekta “Tuzla štedi resurse” koji ima dva fokusa. U okviru prvog fokusa će biti pripremljen Plan upravljanja otpadom za Grad Tuzla, a drugi fokus se odnosi na pilot projekat širenja mreže centralnog grijanja u MZ Kula i sufinasiranje toplotne izolacije 25 objekata.

“Sa nama u ovom projektu učestvuju i eksperti iz Švicarske, države koja nam je pomogla u realizaciji ovog projekta. Oni imaju veoma dobra iskustva u rješavanju ovih problema i mi njihovu jako dobru praksu nastojimo primijeniti kod nas” – izjavio je Kemal Kurević, rukovodilac Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Grada Tuzla.

Više informacija o projektu

U okviru prvog fokusa će biti formirana radna grupa koja će raditi na izradi Plana upravljanja otpadom. Izrada plana će biti rađena uz stručnu pomoć ekperata iz Švicarske. U cilju iznalaženja najboljih rješenja za integralno upravljanje optadom za Grad Tuzlu biće organizirano nekoliko stručnih posjeta BiH i Švicarskoj. Nakon izrade i usvajanja Plana upravljanja otpadom, u okviru projekta će biti implementiran pilot projekat u kojem će u MZ Kula biti uvedena primarna selekcija otpada i organizirano recikliranje i kompostiranje otpada.

Drugi fokus projekta je pilot projekat širenja sistema daljinskog grijanja – SDG u MZ Kula, koji  se odnosi na podsticanje implementacije mjera energetske efikasnosti na individualnim stamenim objektima u cilju smanjenja potreba za toplotnom energijom i sniženja računa za centralno grijanje. Sa ciljem da se pokaže do kolikih ušteda može doći nakon toplotne izolacije objekata, u MZ Kula će biti sufinansirana toplotna izolacija 25 objekata. Tokom implementacije projekta će u MZ Kula biti vršen energetski pregled objekata i predložene prioritetne mjere za smanjenje potrošnje energije.

Tokom edukacije i implementacije pilot projekta će biti isticana važnost proširenja mreže SDG i uvođenja plaćanja toplotne energije prema potrošnji. Na osnovu primjene novog pristupa u širenju mreže SDG u MZ Kula i iskustva kroz pilot projekat EE biće napravljen finasijski model za širenje mreže na druge kvartove u Tuzli.

Nakon konferencije za novinare, održan je i prvi sastanak radne grupe za izradu Plana upravljanja otpadom na kojem su, pored predstavnika različitih institucija koje čine ovu radnu grupu, prisustvovali predstavnici Grada Tuzla i četiri eksperta iz Švicarske. Na ovom sastanku su definirane osnove za saradnju na projektu.

Za više informacija kontak osoba je Džemila Agić, 061 724 033.

Grad  Tuzla i Centar za ekologiju i energiju