Grad Tuzla podržao Koaliciju za borbu protiv mržnje

13. Aprila 2017.

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana djece ulice, novoosnovana Koalicija za borbu protiv mržnje iz Tuzle, u srijedu, 12.04. na stadionu Telex, je organizovala turnir u košarci za mlade. Riječ je o neformalnoj strukturi koju čine brojne lokalne nevladine organizacije i pojedinci sa zajedničkim ciljem da rade na prevenciji govora mržnje, kao i incidenata motivisanim mržnjom i predrasudama, ali i da promovišu pozitivne primjere tolerancije i međusobnog poštovanja. Rad koalicije kao i održavanje ovog turnira podržali su Misija OSCE-a u BiH i Grad Tuzla.

„Pozdravljam ovu koaliciju i važnu akciju OSCE-a „Koalicija za borbu protiv mržnje“. Zaista je vrijeme za promjenu paradigme. Već 25 godina se potpiruju međunacionalna mržnja i nepovjerenje. Vrijeme je, nakon ovih dvije i pol decenije, da se mijenja paradigma i da ljudi ne budu jedni drugima vukovi, samo zato što su ih neki nacionalisti proglasili vukovima, nego da čovjek čovjeku bude brat. Da se građani ove zemlje organizuju i da se stvori jedna metoda harmonizacije među razlikama, metoda rješavanja konflikata a da osnova te metode bude ljubav. Tako da bi za ovu dobru koaliciju i dobar program OSCE-a nazvan Borba protiv mržnje, rekao i borba za ljubav. Kad se potisne mržnja onda ostaje prostora za povjerenje, ljubav, samilost i humanost, koja se pokazuje posebno prema grupama i različitim grupacijama koje su u manjini. Moram reći da smo došli u situaciju da se tako moramo odnositi i prema nacijama koje su u manjini, jer su stvorene neke jednonacionalne teritorije. Danas ovdje demonstriramo samilost, povjerenje, ljubav i jednu jaku organizaciju „Zemlja djece“, a organizacija je jaka ako je vodi jaka osoba. Ne smijemo ne pomenuti ime Mirsade Bajramović, koja dobro radi ovaj posao. Kada su u pitanju djeca ulice ili kada su u pitanju korisnici narodne kuhinje ili kada je u pitanju bilo koja grupa sa naročitim teškoćama, mora svako raditi svoj nadležni posao. Moraju raditi Država, Federacija i Kanton. Ponavljam, gradovi i općine Federacije BiH imaju 8,5 posto iz PDV-a, najmanje u Europi, Republika Srpska 24,5 posto, europski prosjek je 35 posto. Prema tome, dok ti potrošači koji ne rade ne odu, dok ne dobiju lokalne zajednice prava koja su imala nekada, koje imaju svugdje u Europi ili bar onoliko prava lokalnim zajednicama Federacije BiH, koliko imaju lokalne zajednice u Republici Srpskoj, teško je očekivati značajnija ulaganja. Naša su ulaganja ovo, jer mi smo napravili ovaj objekat, na kojem se nalazi „Zemlja djece“, obnovili i preuredili i imamo snažnu socijalnu politiku, za koju ja očekujem da bude humana. To pogledajte po utrošku sredstava za socijalno ugrožene u stavci Budžeta Grada Tuzla, to pogledajte u cijenama o kojim odlučuje Grad ili neko Javno preduzeće“, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović u svom obraćanju prisutnima, nakon čega je turnir proglasio otvorenim.

Ovom manifestacijom ozvaničen je početak djelovanja novoosnovane Koalicije za borbu protiv mržnje iz Tuzle, koja će se pridružiti mreži koalicija za borbu protiv mržnje koje djeluju širom Bosne i Hercegovine.

Međunarodni dan djece ulice, 12. april, obilježava se s ciljem podizanja svijesti i skretanja pažnje nadležnih institucija na problem djece uključene u život i rad na ulici, koja odrastaju bez odgovarajuće skrbi, uskraćena za osnovna ljudska prava i koja su često žrtve različitih oblika eksploatacije i nasilja. Ustanovljen je 2011. godine od strane Konzorcijuma za djecu, globalne međunarodne mreže posvećene ostvarivanju prava djece uključene u život i rad na ulici.