Grad Tuzla podržao Sporazum o saradnji između Sudske policije Federacije Bosne i Hercegovine i Vive Žene – Centar za terapiju i rehabilitaciju Tuzla

24. Maja 2016.

Danas je, u prostorijama „U.G. Vive Žene Tuzla“ upriličeno potpisivanje Sporazuma o saradnji između Sudske policije Federacije Bosne i Hercegovine i Vive Žene – Centar za terapiju i rehabilitaciju Tuzla. Sporazum su potpisali Jasna Zečević predsjednica U.G. Vive Žene – Tuzla i Edin Vehabović, glavni zapovjednik Sudske policije FBiH. Potpisnici sporazuma su naglasili da je ova aktivnost od velikog značaja jer sudska policija FBiH prvi puta uspostavlja saradnju ovakvog tipa sa jednom organizacijom civilnog društva.

Jasna Zečević predsjednica U.G. Vive Žene – Tuzla, ovom prilikom zahvalila se Gradu Tuzla, i gradonačelniku Jasminu Imamoviću, za dosadašnju podršku i pomoć pri realizaciji izgradnje objekta u kojima je danas smješteno udruženje.

U svom obraćanju prisutnima, gradonačelnik Imamović je naglasio važnost prisustva pravosudnih organa u ovakvim projektima.

„Potpisivanjem ovog sporazuma istovremeno pružate sigurnost i trajnu pomoć žrtvama, pravosuđu i sudskoj policiji. Doprinosite uspostavi ravnoteže između učinjenog zločina i sankcija. Nama trebaju pravda i sinergija, između sudske policije, civilnog sektora i drugih subjekata u društvu, kako bi se svjedok, kada je na strani pravde, pogotovo svjedok žrtva, osjećao potpuno zaštićenim i sigurnim. Čestitam na ovoj inicijativi i smatram da je ovaj sporazum mnogo važniji nego što se čini“ – izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Alma Džaferović, tužiteljica u odjelu za ratni zločin Kantonalnog tužilaštva – TK, izjavila je da od kvalitete pripreme svjedoka, u konačnici ovisi i kvalitet podignute optužnice. Prema njenim riječima, potpisivanje ovog sporazuma je korak ka unapređenju umrežavanja mreže podrške koja je i do sada funkcionisala besprijekorno.

Današnjem činu potpisivanja sporazuma prisustvovali su i Dženad Grošo, pomoćnik glavnog zapovjednika za operacije i sigurnost – sudske policije FBiH i Suada Selimović, predstavnica Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK. Sporazum se realizuje u okviru projekta „Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH“, u partnerstvu sa UG „Medica“ Zenica, Fondacijom Udružene žene Banja Luka i Agencijom za saradnju, edukaciju i razvoj – ACED Banja Luka.