Grad Tuzla riješio problem napajanja toplotnom energijom za period do 2030. godine.

1. Oktobra 2015.

Nakon što su ranije obezbijeđena sredstva za implementaciju projekta dugoročnog snadbijevanja grada vodom do 2035. godine, na danas održanoj 19. sjednici Kolegija gradonačelnika saopšteno je da su javno preduzeće Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i ”Centralno grijanje” d.d. Tuzla zaključili Sporazum o dugoročnoj isporuci toplotne energije.

„Mi skoro deset godina pregovaramo sa Elektroprivredom BiH, o dugoročnom rješenju isporuke toplotne energije za Tuzlu. Danas je proces okončan i potpisanim sporazumom grad Tuzla riješio je problem napajanja toplotnom energijom za period 15.10.2015.-15.10.2030. godine. Centralno grijanje d.d. Tuzla je jedno od najstabilnijih i najefikasnijih preduzeća, ovom prilikom čestitam menadžmentu, mojim saradnicima i zahvaljujem Elektroprivredi i Termoelektrani na potpisanom sporazumu. Centralno grijanje d.d. Tuzla će 01.10.2015. godine krenuti sa tehnološkom probom sistema i isporukom toplinske energije iz Termoelektrane Tuzla svim građanima, javnim i obrazovnim ustanovama te privrednim subjektima, korisnicima usluga sistema daljinskog grijanja“ –  izjavio je gradonačelnik Jasmin Imamović.

Tokom današnje sjednice usvojena je i Informacija o spremnosti kapaciteta preduzeća ”Centralno grijanje” d.d. Tuzla za početak tehnološke probe i sezone grijanja u gradu Tuzla. Zaključno sa 30.09.2015. godine izvršene su sve pripremne radnje za početak sezone grijanja 2015./2016.

„Danas 01.09.2015. godine počinje tzv Topla proba i očekujemo da će radijatori u većem dijelu grada biti topli večeras a u cijelome gradu najkasnije do sutra u podne. Za toplotnu energiju isporučenu u navedenom periodu građani neće plaćati račune. Svi objekti priključeni na sistem daljinskog grijanja su pripremljeni za početak sezone, urađeno je ispitivanje instalacija sistema, te su sa Termoelektranom Tuzla završene sve aktivnosti oko preuzimanja i isporuke toplinske energije korisnicima usluga“ – izjavio je direktor preduzeća Centralno grijanje d.d. Tuzla, Nevres Arnautović.