Grad Tuzla usmjeren ka aktiviranju mladih u zajednici

19. Decembra 2015.

Članovi tuzlanske organizacije za djecu i mlade “Osmijeh za Osmijeh”, sinoć su Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, upriličili svečanu akademiju povodom 5 godina postojanja i rada. Volonterima i prijateljima organizacije uručeni su prigodni pokloni i zahvalnice za dugogodišnju saradnju i pomoć pri realizaciji projekata na kojima je radila organizacija, a koja danas okuplja više od 250 djece i mladih, koji dolaze na radionice i na taj način postaju aktivan i svjestan dio lokalnih zajednica u kojima djeluju.

Ova organizacija je uz podršku Grada Tuzla i JU Dom mladih Tuzla, nedavno dobila i svoje prostorije,  za neformalnu edukaciju, koje su  otvorene na Međunarodni dan volontera. U skladu sa članom 14. Zakona o mladima FBiH, Grad Tuzla je kroz povjerenje pruženo Organizaciji „Osmijeh za Osmijeh“ pokazao da želi ulagati u mlade i biti podrška svemu što ova populacija radi i bude radila. Prostor od 68 m2, koji se nalazi u prizemlju JU Dom mladih Tuzla, u ulici Dragiše Trifkovića br. 2, je mjesto gdje će sve neformalne grupe i nevladine organizacije, a koje postoje zbog mladih moći koristiti besplatno za svaki vid neformalne edukacije.

„Osmijeh za Osmijeh“ realizuje svoje aktivnosti i implementira radionice u 9 lokalnih zajednica, a 10 sekcija, među kojima su one čiji su sadržaji usmjereni ka djeci: Gornja Tuzla, Simin Han, Solina, Centar/Brčanska Malta, Tušanj, Kreka, Husino, Lipnica i Bukinje, te u sekciji čiji je plan i program usmjeren ka aktiviranju mladih u zajednici: Omladinski klub Osmijeh za Osmijeh. Članovi organizacije su djeca uzrasta od 9 do 14 godina, te mladi ljudi starosti od 15 do 20 godina. Dok su voditelji sekcija mladi, uzrasta od 17 do 25 godina, koji kontinuirano usavršavaju i nadograđuju svoja znanja i vještine za rad sa djecom i mladima u svojim sekcijama.