Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović sastao se sa predstavnicima nevladine unije BAROM (Balkanska unija Roma)

9. Novembra 2015.

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, u prisustvu saradnika, sastao se sa predstavnicima nevladine unije BAROM (Balkanska unija Roma), koju su osnovali politički predstavnici Roma Makedonije, Albanije, Crne Gore, BiH, Srbije, Rumunije, Grčke, Bugarske i Turske. Današnju delegaiju BAROM su predstavljali mr. Mehmed Mujić, član vijeća nacionalnih manjina Federacije BiH, Mehmed Suljić, Neždet Mustafi, predsjednik BAROM-a Makedonije i ministar u Vladi Makedonije.

Tokom sastanka razgovaralo se o trenutnom stanju romske populacije na području grada Tuzla i mogućnostima unapređenja kvaliteta uslova života.

„Osnovna misija prvog predstavljanja BAROM u Tuzli je upoznavanje sa programom unije i uspostavljanje dijaloga sa organizacijama koje zastupaju interese Roma. Moram priznati da sam impresioniran razumijevanjem gradonačelnika vašeg grada, za pravičnom integracijom svih naroda. Upoznati smo sa dosadašnjim programima koje implementira gradska administracija i ohrabreni smo u našoj misiji. Naša osnovna misija je da u svakoj balkanskoj državi iskorijenimo diskriminaciju ili izolaciju Roma iz društva. BAROM ima misiju potencirati mogućnosti integracije, kako bi Romi postali korisni u svakom društvu“ – izjavio je Neždet Mustafi, predsjednik BAROM Makedonije i ministar u Vladi Makedonije, nacionalni koordinator strategije dekade Roma.

Gradonačelnik Jasmin Imamović, tokom sastanka je prisutnima predstavio projekte koje Grad Tuzla realizuje sa ciljem poboljšanja kvalitete života Romske populacije, sa posebnim akcentoma na zdravstvenu zaštitu i obrazovanje.

„Zadovoljstvo mi je da danas na sastanku, u Tuzli, imamo predstavnike Romskih zajednica sa područja Balkana, gdje smo saznali koliko je toga urađeno u drugim državama. Ja potenciram obrazovanje i smatram obrazovanje i zdravlje uslovom svih uslova, zato smo u Tuzli obezbijedili markice za zdravstveno osiguranje pripadnika Romske populacije. U Makedoniji je stipendiranjem povećan broj obrazovanih Roma, i na takav način treba iskoristiti sredstva iz fondova EU. Dobro je da je osnovana ova unija, da se artikulišu zahtjevi i da imamo partnere u pregovorima, kako bi ostvarili dijalog, sa namjerom da pomognemo integraciju Roma u društvo.“ – naveo je gradonačelnik Jasmin Imamović.

Namjera unije BAROM je da u već postojeću saradnju uključi i institucije BiH, kako bi bili u prilici realizovati projekte i programe koji bi bili od koristi kako za Romsku zajednicu u BiH, tako i za BiH u cjelini.