Udruženje za promociju bosanskohercegovačko-kineskog mira i jedinstva doniralo zaštitne maske Gradu Tuzli

27. Marta 2020.

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, sastao se danas, 27.03.2020. godine sa delegacijom Udruženja za promociju bosanskohercegovačko – kineskog mira i jedinstva, koje djeluje u Brčko Distriktu.
Predstavnik udruženja He Haibin, prenio je gradonačelniku Imamoviću iskrene pozdrave kineskog ambasadora u BiH,Nj.E.  Ji Pinga, koji je najavio da će posjetiti Grad Tuzlu čim se za to steknu uslovi, s obzirom na stanje pandemije.
Povod posjete predstavnika Udruženja za promociju bosanskohercegovačko-kineskog mira i jedinstva je donacija 8.500 zaštitnih maski za Grad Tuzlu.
Gradonačelnik Imamović se zahvalio je članovima Udruženja za promociju bosanskohercegovačko – kineskog mira i jedinstva na uručenoj donaciji, te kineskom ambasadoru i Vladi Narodne Republike Kine na pomoći koju daju Bosni i Hercegovini, te se osvrnuo na učinkovite metode borbe protiv opasnog neprijatelja, korona virusa, koje smo preuzeli od prijateljskog naroda, Kineza. U svom obraćanju gradonačelnik Grada Tuzle, Jasmin Imamović je istakao:
“Zahvaljujem se prijajteljskom narodu Narodne Republike Kine i Vladi Narodne Republike Kine, Ambasadi NR Kine ovdje i gospodinu Haibinu, predsjedniku Udruženja građana Bosne i Hercegovine, kineskog porijekla.
Ovo je veoma humana , bratska gesta. Mi ćemo odmah trećinu količine maski poslati na prvu borbenu liniju protiv korona virusa, u Univerzitetsko-klinički centar Tuzla, te drugim zdarvstvenim ustanovama i službama zaštite i spašavanja i drugima koji su uključeni u primjenu mjera prevencije I borbe protiv širenja korona virusa.
Veoma sam zahvalan, ovo je vrlo humano. Mi smo učili kako se naš bratski, prijateljski narod Kine, bori protiv korona virusa. Tek sada vidimo koliko su bili efikasni, kada vidimo šta se događa u Evropi i Americi. Ja sam pristalica rigoroznih mjera borbe protiv ovog opasnog neprijatelja. Korona virus je zajednički neprijatelj cijelome čovječanstvu. Tek sada vidimo koliko je važno da mi, ljudi bez obzira na boju kože, naciju i vjeru, budemo zajedno u toj borbi protiv zajedničkog neprijatelja.”
U obraćanju javnosti nakon održanog sastanka, He Haibin, predstavnik Udruženja za promociju bosanskohercegovačko – kineskog mira i jedinstva rekao je:
”U BiH se trenutno razvija epidemija, do danas u Tuzli nisu zabilježeni oboljeli. Prije mjesec dana u našoj otadžbini Narodnoj Republici Kini, dešavala se ista nevolja. Mi se sada, zajedno sa vama, suočavamo sa ovim teškim izazovom. Bosna i Hercegovina je naš drugi dom i dijelimo s vama i dobro i zlo. U ime Udruženja za promociju bosanskohercegovačko – kineskog mira i jedinstva, i svih Kineza u BiH, pozdravljam bratski narod u BiH.
Danas mi dajemo svoj doprinos stanovnicima Tuzle, da pomognemo Bosni i Hercegovini da prevaziđe ovo stanje izazvano epidemijom. Pozdravljamo sve građane sa željom da kroz zajedničke napore pobijedimo u borbi protiv korona virusa, da izađemo iz mraka epidemije i zajedno dočekamo bolje sutra. Naprijed, Tuzla! Naprijed BiH!”
Odmah po prijemu donacije, gradonačelnik i komandant Gradskog štaba civilne zaštite, Jasmin Imamović, zajedno sa načelnikom Gradskog štaba civilne zaštite Slavkom Stjepićem, posjetio je UKC Tuzla i direktoru dr. Vahidu Jusufoviću uručio dio donacije, 3.000 zaštitnih maski.