Gradonačelnik Tuzle se susreo sa predsjednicom udruženja “Snaga žene”

1. Novembra 2019.

U petak, 01.11.2019. godine, gradonačelnik  Tuzle  Jasmin Imamović, sa saradnicima susreo se sa predsjednicom udruženja “Snaga žene”, dr. Brankom Antić-Štauber i njenim saradnicima.

Udruženje “Snaga žene” osnovano je 1999. godine na inicijativu grupe žena i djeluje na području Tuzlanskog kantona, Istočne Bosne i Hercegovine, kao i u drugim krajevima BiH. “Snaga Žene” pruža psihološku, socijalnu, medicinsku, pedagošku i pravnu pomoć ženama, adolescenticama i djeci (izbjeglim, raseljenim, domicilnim licima i povratnicama) koji su pretrpjeli različita traumatska iskustva usljed ratnih i poslijeratnih dešavanja u Bosni i Hercegovini. Neki od važnijih projekata udruženja su i rehabilitacija i oporavak žrtava torture, a poseban značaj pridaju radu sa mladim ljudima. Osnovni cilj je uključiti mlade u radno okupacione aktivnosti i u edukaciju na polju pozitivnih životnih stilova te primjeni hortikulturalnog terapijskog modela. Jedan od takvih projekata je i proizvodnja šest vrsta čajeva koji su proizvod radno okupacionog rada žrtava torture. Čajevi se proizvode na plantažama u Srebrenici, Brčkom, Varešu, Modriči, itd. Proizvod je ljekovito bilje organskog porijekla, ekološki proizvedeno, bez upotrebe bilo kakvih mašina. Mladi ljudi u Tuzli uključeni su u rad socijalne zadruge Zelena mreža, te rade na pakovanju i promociji ovog proizvoda.

U Gradskoj upravi Tuzle, na današnjem sastanku tema je bila podrška Gradske uprave nastavku ovih aktivnosti na području grada Tuzle.
U toku svog postojanja, “Snaga žene” je realizovala puno različitih projekata od kojih je korist imalo nekoliko hiljada korisnica. Neke od tih korisnica su sada uspješne poduzetnice, studentice, majke, uposlenice.