Gradonačelnik upriličio sastanak sa predstavnicima udruženja „i-dijaspora”

18. Novembra 2015.

S ciljem predstavljanja projekta pod nazivom „Platforma BiH dijaspore u Švicarskoj”, koji je podržan i od strane Vlade Švicarske, gradonačelnik Jasmin Imamović, u prisustvu saradnika, danas je u Gradskoj upravi održao sastanak sa predstavnicima udruženja „i-dijaspora”.

Govoreći o razvojnim potencijalima i ostvarenim projektima na polju međunarodne saradnje, gradonačelnik Jasmin Imamović je prisutne goste upoznao sa činjenicom da je Grad Tuzla do sada ostvario više uspješnih projekata sa Ambasadom Švicarske u BiH te švicarskom agencijom za razvoj i saradnju (SDC) i da mu je posebno drago što Vlada Švicarske kroz podršku programu „Platforma BiH dijaspore u Švicarskoj” pruža jedinstven primjer.

Gradonačelnik Imamović je konstatovao da BH dijaspora predstavlja potencijalnu energiju, i preporučio da se realizacija ovakvih projekata usmjeri na saradnju sa općinama i gradovima u BiH, zbog efikasanijeg rada lokalne uprave.

Pored predstavljanja projekta, predstavnici udruženja „i-dijaspora” tokom svoje radne posjete u Bosni i Hercegovini, kroz niz sastanaka, nastoje uspostaviti veze za buduću saradnju sa potencijalnim partnerima, a grad Tuzla je na preporuku švicarske Ambasade u Bosni i Hercegovini odabran kao takav.

Konstatovano je da je BiH dijaspora, iako još uvijek jako heterogena, dobro integrirana u švicarsko društvo i da postoje realne mogućnosti zajedničkog djelovanja u oblasti ekonomske i kulturne saradnje, kao i u oblasti obrazovanja, odnosno prenosu znanja i iskustava.