GRADSKO VIJEĆE GRADA TUZLE: Osuda nasilja

7. Januara 2015.

U povodu nasilničkog napada neidentifikovanih osoba na imama džamije u Bihaću, napada na novinare  i uopšte nasilničkog djelovanja na svojoj šestoj redovnoj sjednici reagirao je Kolegij Gradskog vijeća Grada Tuzle.

Kolegij Gradskog vijeća Grada Tuzle oštro osuđuje napad na imama džamije u Bihaću, ali i svaki eventualni napad na bilo kog vjerskog službenika (bez obzira na to kojoj konfesiji pripada).

Kolegij oštro protestvuje i zbog napada na novinare, posebno na neopravdane metode represije prilikom pretresanja medijskih kuća, što je i potvrđeno odlukom Općinskog suda u Sarajevu. Takva i slična ponašanja, Kolegij Vijeća smatra nedopustivim, jer su uperena protiv života, zdravlje i sigurnosti građana, ali i protiv slobode medija.

Napad na vjerskog službenika po ocjeni Kolegija Gradskog vijeća ima svoju posebnu težinu i može dovesti do uznemirenja javnosti, a napad na novinare ili neopravdana upotreba sile prilikom pretresanja medijskih kuća ugrožavaju slobodu medija i javnog izražavanja, kao jednog od osnovnih ustavnih prava u Bosni i Hercegovini.

Traži se od organa gonjenja i pravosuđa, da promptno djeluju i preduzmu na zakonu zasnovane mjere s ciljem procesuiranja i kažnjavanja počinilaca krivičnih djela i drugih nedopuštenih radnji.

Predsjedavajući, Jozo Nišandžić
Zamjenica predsjedavajućeg, Nada Mladina
Klub vijećnika SDP-a, Azra Gazibegović
Klub vijećnika SDA, Sabahudin Imamović
Klub vijećnika SBB, Elvir Kasumović
Klub vijećnika NS Radom za boljitak, Nedžad Malikić
Klub Vijećnika Bosanske stranke, Mirnes Ajanović
Klub vijećnika HDZ –a, Ivica Kovačević
Klub vijećnika Tuzlanske alternative, Mensur Alić
vijećnik Adnan Sijerčić (Stranka za BiH)
samostalni vijećnik Enes Huseinagić