Interaktivna radionica o upravljanju rizicima od prirodnih nesreća

30. Novembra 2015.

U petak, 27.11.2015. godine, u prostorijama Gradske uprave, održan je zajednički sastanak, na kojem su učestvovali predstavnici Gradske uprave, privatnog sektora i drugih institucija, kako bi razgovarali o izazovima sa kojima se zajedno suočavaju nakon poplava u 2014. godini, kao i o načinima za smanjenje budućih rizika, kroz bolju saradnju i kroz jednostavne, ali djelotvorne mjere.

Povod za drugi krug sastanaka – novembar/studeni 2015. godine – upravljanje rizicima od poplava, su dešavanja iz 2014. godine, koja su paralizirala cijelu zemlju i prouzrokovale značajne štete na infrastrukturi, kućama i drugim dobrima. U međuvremenu, krenula je popravka infrastrukture i objekata. Gradovi/općine, poslovne zone, privatne kompanije i građani rade na zaštiti od novih poplava.

Ova radionica se održava u okviru projekta MarketMakers, kojim se vrši i regulacija korita rijeke Joševice, u krugu Razvojno-poduzetničkog centra Tuzla, Inkubatora Lipnica (RPC Lipnica), u dvije faze (I faza 300m, II faza 600m), čime će u potpunosti biti izvršena regulacija korita čitavom dužinom kroz zonu RPC Lipnica.

Radionicu je vodila Eveline Studer, međunarodni savjetnik za pitanje upravljanja rizicima od prirodnih nesreća uz podršku Grada Tuzla i MarketMakers projekta.