Kolegij gradonačelnika Tuzle utvrdio Prijedlog Odluke o uslovima, kriterijima i postupku dodjele sredstava za sufinansiranje mjera smanjenja aerozagađenja na području grada Tuzle

Home Vijest Kolegij gradonačelnika Tuzle utvrdio Prijedlog Odluke o uslovima, kriterijima i postupku dodjele sredstava za sufinansiranje mjera smanjenja aerozagađenja na području grada Tuzle

U utorak, 16.4.2019. godine, sa početkom u 12,00 sati u zgradi Gradske uprave grada Tuzle, održana je 52. sjednica Kolegija gradonačelnika grada Tuzle.

Na sjednici je razmatran Prijedlog Odluke o uslovima, kriterijima i postupku dodjele sredstava za sufinansiranje mjera smanjenja aerozagađenja na području grada Tuzle. Mjere smanjenja aerozagađenja u smislu odredbi Prijedloga Odluke, primjenjuju se na individualne stambene i individualne stambeno-poslovne objekte, a odnose se na:

– Nabavku i ugradnju tolotnih pumpi A energetske klase (prema Eurovent Energy Efficieny Classification): tipa zrak- voda (COP _< 3,2), voda-voda i zemlja-voda (cop_> 4,45), uz GWP _> 2150, sa pratećom opremom i radovima,  kao okolišno prihvatljiv način zagrijavanja objekta.

– ”Utopljavanje” objekta radi smanjenja toplinskih gubitaka, odnosno nabavku i ugradnju materijala za izolaciju vanjskih zidova i tavanice objekata, kao i nabavku i ugradnju prozora.

– Energetski pregled je postupak utvrđivanja postojeće potrošnje energije u objektu i energetskim karakteristikama objekta.

„Naš cilj kod planiranja sredstava za donošenje mjera za smanjenje aerozagađenja i kod pripreme ove Odluke je, prije svega čišći zrak u Tuzli, zatim obezbjeđenje jeftinijeg i udobnijeg grijanja za građane, vlasnike individualnih objekata, štednja energije iz Termoelektrane, jer smo svjedoci intenzivne gradnje i sve većeg broja priključaka na sistem daljinskog grijanja, a utoplavanjem objekata dobićemo i nove, ljepše fasade u gradu. Radi se o značajnoj Odluci i značajnim mjerama za smanjenje problema aerozagađenja“, istakao je gradonačelnik, Jasmin Imamović.

Prijedlogom Odluke predviđena je dodjela sredstava za sufinansiranje mjera smanjenja aerozagađenja u iznosu do 50% od vrijednosti nabavke i ugradnje toplotne pumpe sa pratećom opremom i radovima, a ne više od 5.000 KM ili do 50% od vrijednosti nabavke i ugradnje materijala za izolaciju vanjskih zidova, tavanice i nabavke i ugradnje prozora, a ne više od 5.000 KM. U okviru ovih iznosa, Grad će finansirati troškove izvršenog energijskog pregleda objekta, a sredstva će se dodjeljivati putem javnih poziva. Prijedlog Odluke o uslovima, kriterijima i postupku dodjele sredstava za sufinansiranje mjera smanjenja aerozagađenja na području grada Tuzle upućuje se Gradskom vijeću na razmatranje i usvajanje.


Fatal error: Class 'Su_Shortcodes' not found in /usr/www/users/tuzlaz/grad/wp-content/themes/Impreza/single-vijesti.php on line 104