Korisnicima programa Sistem socijalnog stanovanja (SHS) – Razvoj integriranog modela u teoriji i praksi, Hilfswerk Austrija International dodijeljeni kućanski aprati

25. Decembra 2015.

Za 16 porodica, stanovnika stambene zgrade u mjesnoj zajednici Ši Selo i korisnika programa Sistem socijalnog stanovanja (SHS) – Razvoj integriranog modela u teoriji i praksi, Hilfswerk Austrija International u Tuzli, isporučeni su kućanski aparati, tzv. bijela tehnika, električni štednjaci, mašine za pranje veša i kombinovani frižideri.

„Ovim danas završavamo implementaciju projekta u Tuzli. Riječ je o našim zajedničkim korisnicima, čime Grad Tuzla rješava probleme socijalne kategorije stanovnika, tačnije osoba koje su do skora bili na margini socijalnog života. Korisnici su odabrani prema utvrđenim kriterijima, a nakon dodjele stanova, danas smo u prilici da uručimo i kućanske aparate, koji će im biti osnovica za nastavak života“ – izjavio je Muris Kodžaga, menadžer projekta SHS.

Projekat koji finansira Evropska unija kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA 2011) uz kofinansiranje lokalnih vlasti, koji implementira Hilfswerk Austrija International (HWA) s organizacijom Fondacija lokalne demokratije (FLD), u Tuzli je realizovan izgradnjom stambene zgrade, u mjesnoj zajednici Ši Selo, sa 16 stambenih jedinica.

Zgrada u svom sastavu ima i prostoriju za mjesnu zajednicu i prostoriju za ambulantu. Za sufinansiranje ovog projekta izdvojeno je 200.000 KM iz sredstava Budžeta Grada. Grad Tuzla je također obezbijedio zemljište za izgradnju zgrade, sa svim pratećim potrebnim dozvolama i infrastrukturom, u protuvrijednosti od oko 150.000 KM. Ukupna vrijednost investicije iznosi 900.000 KM.

Putem Javnog poziva, zajednička komisija, u čijem radu su učestvovali predstavnici Grada Tuzla, Centra za socijalni rad Tuzla i Hilfswerk Austrija, odabrala je korisnike stanova. Radi se o korisnicima stalne novčane pomoći, osobama sa invaliditetom, žrtvama nasilja u porodici, mladima koji su izašli iz Doma za djecu bez roditeljskog staranja i porodicama čije su kuće stradale u prirodnoj nesreći 2014. godine.