Na Pravnom fakultetu u Tuzli započela naučna konferencija „830 godina Povelje bana Kulina“

21. Decembra 2019.

U petak 20.12. i u subotu 21.12.2019. godine, Pravni fakultet Univerziteta u Tuzli domaćin je naučnog skupa “830 godina povelje Bana Kulina” na kojem će izlagati predavači iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. U petak 20.12.2019. godine upriličeno je i svečano otvaranje u amfitetatru Pravnog fakulteta. Uvodnim referatima prisutnima se su se obratili Dr.sc. Midhat Kozličić, Dr. sc. Edin Mutapčić, Dr. sc. Amira Turbić-Hadžagić. Tokom otvorenja konferencije, profesorica Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli, Dženeta Omerdić, govorila je o važnosti Povelje Kulina bana za Bosnu i Hercegovinu. Svečanom otvorenju konferencije prisustvovali su gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović i rektorica Univerziteta u Tuzli prof.dr. Nermina Hadžigrahić.
“Ako pogledamo šta smo po tom pitanju uradili do danas, vidimo da nismo dovoljno pisali i govorili o korijenima državnosti Bosne i Hercegovine, državnosti koja je temelj naše suverenosti danas i treba o tome što više da pišemo i govorimo.  Naše je samo da pokažemo istinu i da govorimo i o ovakvim dokumentima.  Da pokažemo naše veliko povijesno i kulturno naslijeđe Ako ga ne budemo čuvali možemo izgubiti veoma mnogo. Zato je veoma važna ova naučna konferencija na Pravnom fakultetu i pravo je mjesto za ovu priču i manifestacija koja svjedoči o povijesti Bosne i Hercegovine, a ovdje na fakultetu imamo i predmet Nacionalna istorija”, rekao je gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.
“Sjećanjem na Kulina bana jačamo svoj bosanski identitet i državu BiH”, naglasio je profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, Sakib Softić.
U hiljadugodišnjoj historiji Bosne i Hercegovine vrlo je važno govoriti o vremenu kada je nastao prvi diplomatski dokument srednjovjekovne bosanske države. To je jedan od najznačajnijih dokumenata na ovom južnoslavenskom prostoru”, izjavio je profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli Edin Mutapčić.