Nominacija Stećaka za upis na UNESCO listu svjetske kulturne i prirodne baštine

11. Marta 2015.

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, obratio se na svečanosti povodom nominacije Stećaka – srednjevjekovnih nadgrobnih spomenika za upis na UNESCO listu svjetske kulturne i prirodne baštine, koja se održala u Sarajevu, u utorak, 10. marta 2015. godine, u organizaciji Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika i Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

U ime lokalnih zajednica koje su obuhvaćene ovim projektom gradonačelnik Imamović je tokom svog izlaganja predstavnicima različitih ministarstava i drugih država, naveo da ovaj korak doživljava kao veliku čast što je nekropola iz Tuzle u nominaciji.

“Siguran sam da moje mišljenje dijele i ostale kolegice i kolege iz BiH, ali i regije. Stećci su ono što imamo mi i nema niko osim nas i naših susjeda. Postoje još neke evropske države sa malim nalazištima stećaka, ali ovakvo blago sigurno nema niko.

Posebno želim da se zahvalim Miroslavu Krleži koji se razmišljajući o tome, kao predsjednik ANU Jugoslavije, na upit šta pokazati svijetu a što nema niko, upravo odlučio se za stećke. “

Gradonačelnik Imamović zahvalio se i akademiku Dubravku Lovrenovćcu za divnu knjigu o stećcima i divnim knjigama o srednjovjekovnoj Bosni, te naveo:

“Mislim da smo dobili veliku priliku, jer ja još ne mogu vjerovati da će Tuzla biti na karti UNESCO-a. Želim se zahvaliti svim predstavnicima međunarodne zajednice i vladi SAD-a, jedne velesile kada je u pitanju poštovanje kulturnog naslijeđa kao faktora razvoja. “

Posebno se zahvalio ambasadoru Bugarske, gospodinu Angelu Angelovu, te u ime predstavnika Hrvatske, CG, Srbije i BiH uputio zahvalnost Irini Bokovoj, predsjednici UNESCO-a.

Za kraj izlaganja Imamović je poručio da su Stečci velika razvojna prilika i sve ono što nas ne razdvaja nego povezuje.

Pored gradonačelnika Imamovića prisutnima su se na svečanosti obratili i Sredoje Nović, ministar civilnih poslova BiH, Sanja Šaban, pomoćnica ministra kulture Republike Hrvatske, Mirela Mulalić – Handan, izvršna direktorica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hrecegovine i prof. dr Dubravko Lovrenović, predsjednik Komisije.

Sredoje Nović, ministar civilnih poslova BiH, kazao je da nisu svi stećci potpuno ugroženi. Jedan dio stećaka je sjajno sačuvan, jedan je renoviran, ali se radi o izuzetno značajnoj kulturnoj baštini gdje treba uložiti pozamašna finansijska sredstva.

Bosna i Hercegovina zajedno sa svojim susjedima, Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom ima oko 70.000 stećaka na svom prostoru.

Šef Ureda UNESCO Siniša Šešum, izjavio je da je sva dokumentacija poslana i proslijeđena Centru za svjetsko naslijeđe u Parizu kompletna. Završen je prvi korak i ulazi se u drugu fazu, a to je početak evaluacije dokumentacije koja je dostavljena. Očekuje se da će se kroz nekoliko dana dokumentacija zvanično dostaviti evaluacijskim tijelima.

Nominacija je zvanično predata Irini Bokovoj generalnoj direktorici UNESCO, u junu 2014. godine, a Centru za svjetsku baštinu UNESCO, shodno proceduri u januaru ove godine, nakon čega je zvanično otpočeo proces evaluacije“,

Akademik Dubravko Lovrenović podsjetio je da je projekt nominacije stećaka počeo u Sarajevu krajem 2009. godine potpisivanjem pisma namjere o zajedničkoj nominaciji predstavnika BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Nominacijom je predviđen upis 30 nekropola sa stećcima, reprezentativnih primjera iz četiri zemlje na listu Svjetske baštine UNESCO-a.

“Smatram da smo postigli dobar rezultat i ono što je ohrabrujuće jeste da je prva vijest iz UNESCO-a bila pozitivna. Cijeli obimni materijal je prošao kroz proces tehničke evaluacije što znači da smo sada u krugu u kojem se odlučuje”, pojasnio je Lovrenović.

Izrazio je nadu da se sljedeće godine može očekivati pozitivna odluka. “Smatram da je, unatoč svim slabostima, BiH ipak uspjela zaptiti svoja kulturna dobra koja se nalaze na UNESCO-ovoj listi.

Pored 4.100 stećaka koji su nominirani na 30 nekropola, u regionu se nalazi 70.000, a u BiH više od 60.000”.

– U BiH su nominovani: Radimlja – Stolac, Biskup – Konjic, Kalufi – Nevesinje, Borak, Burati – Rogatica, Maculj – Novi Travnik, Dugo Polje – Jablanica, Gvozno – Kalinovik, Grebnice – Bunčići, Radmilovića Dubrava – Bileća, Bijača – Ljubuški, Olovci – Kladanj, Mramor, Musići – Olovo, Stare kuće, Donje Breške – Tuzla, Kučarin – Donje Polje, Žilići – Goražde i Boljuni – Stolac. To su i Umoljani – Trnovo u Federaciji BiH, Luburić polje – Sokolac, Potkuk, Bitunja – Berkovići i Mramorje, Buđ – Pale, Bečani – Šekovići, Mramor /Crkvina/, Vrbica – Foča, Čengića bara – Kalinovik i Ravanjska Vrata – Kupres.

– Iz Crne Gore su to Grčko groblje – Novakovići, Žugića bara – Novakovići i Grčko groblje – Šćepan Polje.

– Iz Hrvatske: Velika i Mala Crljivica – Čista Velika i Dubravka – Sveta Barbara – Konavle.

– Iz Srbije su to Mramorje – Perućac, Mramorje – Rastište i Grčko groblje – Hrta.