Obilježena 25. godišnjica stradanja na Kapiji

25. Maja 2020.

Obilježena 25. godišnjica stradanja na Kapiji

Dan kada je počinjen zločin na tuzlanskoj Kapiji, kada je jednom agresorskom granatom sa Ozrena prekinut 71 mladi život, jedan je od najtežih dana u historiji Tuzle. Roditelji, rođaci prijatelji i poznanici, brojni građani Tuzle i cijele BiH od ranih jutarnjih sati polažu cvijeće i odaju poštovanje ubijenima na tuzlanskoj Kapiji 25. maja 1995. godine. Prisjećaju se trenutka kada je ovaj grad pogodio najveći ratni zločin u njegovoj povijesti.
Grad Tuzla, kao i svake godine do sada, organizovao je komemorativno obilježavanje 25. maja, u znak sjećanja na žrtve zločina na Kapiji i sjećanju na sve civilne žrtve rata. Brojne delagacije polaganjem vijenaca u manjim grupama i odvojenim terminima položile su cvijeće i vijence na mjestu stradanja civilnih žrtava rata na Kapiji. Pored roditelja, članova porodica i prijatelja ubijenih mladića i djevojaka, počast žrtvama odali su brojni građani Tuzle, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti BiH, FBiH, TK, Gradske uprave Tuzle, Oružanih snaga, policije, vjerskih zajednica, predstavnici OSCE-a, Univerziteta u Tuzli, Službe hitne pomoći, Doma zdravlja, političkih stranaka, sportskih i drugih udruženja i organizacija.
Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, pozvao je Vladu Srbije da Bosni i Hercegovini izruči osuđenog zločinca i ubicu djece Novaka Đukića.˝Dvadeset i pet godina je od tog strašnog zločina. General Novak Đukić je naredio ispaljivanje granate sa Ozrena i postao je ubica djece. Pravosnažno je osuđen za ovaj užasan i dokazani zločin. Srbija odbija da izruči zločinca i na taj način stavlja potpis na zločine Karadžića, Mladića i Đukića. Negiranje zločina i neizručivanje Đukića stavlja so na rane porodicama žrtava, svim građanima Tuzle i Bosne i Hercegovine. Stvara stanje nepravde, ali nanosi i veliku štetu građanima Srbije. Ja pozivam Vladu Srbije da izruči Bosni i Hercegovini tog zločinca i ubicu djece. On je presuđen i treba da ide u zatvor da odsluži kaznu˝, istakao je Imamović.
Za zločin na tuzlanskoj Kapiji do sada je osuđen Novak Đukić, general Vojske Republike Srpske. On je pred Sudom BiH proglašen krivim da je, kao komandant Taktičke grupe “Ozren” VRS-a, 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu, uslijed čega je došlo do masakra na Kapiji.U februaru 2014. pušten je iz zatvora nakon što je Ustavni sud BiH – zbog pogrešne primjene zakona – ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora. Sud BiH je u junu 2014. Đukiću smanjio kaznu na 20 godina, a njegov branilac je nekoliko dana kasnije obavijestio Sud BiH da je osuđeni na liječenju u Srbiji. Potjernica za Đukićem raspisana je u oktobru 2014. jer se nije odazvao pozivu za izvršenje kazne, nakon čega je od Srbije zatraženo preuzimanje presude. Viši sud u Beogradu je nekoliko puta odgađao ročište na kojem je trebalo biti razmatrano preuzimanje izvršenja 20-godišnje zatvorske kazne.
Večeras u 20.55 sati, kada je prije 25 godina ispaljena granata s Ozrena na središte grada – na Kapiju, u Tuzli će se oglasiti sirene kao podsjećanje na ovaj najteži ratni zločin u historiji Tuzle.

Video: