Obilježena 75. godišnjica ustanka naroda i narodnosti BiH 27.7.1941.- 27.7.2016.

28. Jula 2016.

Dana 26. i 27. 07. 2016. godine, Grad Tuzla, u saradnji sa Udruženjem antifašista i boraca NOR-a grada Tuzla, obilježio je, nizom manifestacija, 75 godina od ustanka naroda i narodnosti BiH 27.7.1941.- 27.7.2016. godine.

Program prvog dana obilježavanja započeo je u 19:00h, odavanjem poštovanja i polaganjem vijenaca na spomenik borcima NOR-a 1941.-1945. godine i učesnicima Husinske bune, te na spomenik poginulim braniteljima domovinskog rata 1992.- 1995. godine. Nakon toga, uslijedili su obraćanje gradonačelnika Tuzle, Jasmina Imamovića i muzički program na igralištu kod Doma kulture „Husinska buna“ na Husinu.

Narednog dana, program obilježavanja započeo je u 11:00h, odavanjem poštovanja i polaganjem vijenaca na spomen obilježja na Trnovcu i Slanoj Banji, a nastavljen otvaranjem izložbe pod nazivom „Tuzla je izabrala antifašizam“ i svečanom akademijom u Narodnom pozorištu Tuzla. Istog dana, u 17:00h održana je centralna proslava u parku u Dragodolu – MZ Tušanj.

Povodom obilježavanja ovog značajnog datuma za Tuzlu i Bosnu i Hercegovinu, gradonačelnik Grada Tuzla, Jasmin Imamović, uputio je građanima i građankama Tuzle sljedeću poruku:

“Građanke i građani Bosne i Hercegovine i Tuzle,sretan vam 27.7., Dan ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine protiv fašizma. Bosna i Hercegovina baštini višestoljetni kontinuitet državnosti, koji je, u nekim periodima, bio prekidan. U antifašističkoj borbi svih naroda i narodnosti u periodu 1941. – 1945., Bosna i Hercegovina je ponovo rođena. Svi antifašisti, predvođeni Josipom Brozom Titom, svojom vojnom i političkom borbom, ostvarili su ZAVNOBiH i AVNOJ, Socijalistička Republika Bosna i Hercegovina razvijala se i trajala u ZAVNOBIHOVSKIM I AVNOJEVSKIM granicama pola stoljeća, da bi, nakon referenduma 1.3.1992. godine, velike antifašističke sile i ostale države međunarodne zajednice, priznale Bosnu i Hercegovinu u njenim antifašističkim AVNOJEVSKIM granicama. Zahvaljujem građankama i građanima Bosne i Hercegovine i posebno Tuzle, što njeguju antifašizam kao civilizacijsku tekovinu, razlog ponovnog rađanja, međunarodnog priznamja i budućeg razvoja Bosne i Hercegovine. Dragi moji sugrađani, čuvajmo Bosnu i Hercegovinu, Tuzlu, antifašističku tradiciju i bratstvo i jedinstvo.”