Od 03. do 05. jula Konferencija „Može li biti Evrope bez multikulture“

22. Juna 2015.

Međunarodni skup “Može li biti Evrope bez multikulture?” koji će se održati u Tuzli od 3. do 5. jula 2015. godine, u okviru Euromeditteranea 2015., a u organizaciji Fondacije Alexander Langer, udruženja Tuzlanska Amica, Foruma Građana Tuzla i Grada Tuzla, povod je danas održane press konferencije u Međunarodnom ateljeu Ismet Mujezinović.

Prema riječima Vehida Šehića, koji je govorio u ime Foruma Građana Tuzla, Međunarodni skup “Može li biti Evrope bez multikulture?” se zasniva na vrijednim iskustvima civilnog anganžmana iz prošlosti, kao i iz sadašnjosti i predstavlja priliku za diskusiju među onima koji su i danas aktivni u promovisanju vrijednosti kao što su mir i dijalog. “Ovo je svojevrsni nastavak jako dobre saradnje, ideje i priče koju je započeo Langer, a tiče se suživota na ovim prostorima”.

U ime Grada Tuzla, koji je podržao ovaj projekat, prisutnim predstavnicima medija, obratila se Svjetlana Kakeš, navodeći da naslov skupa podsjeća na Konferenciju koja je održana tokom opsade Tuzle, 1994. godine, organizovanu od strane “Verona Foruma za mir i povjerenje na teritoriji bivše Jugoslavije”, Foruma Građana Tuzla i Općine Tuzla, čiji je Langer bio jedan od glavnih pokretača. „Upravo u Tuzli, su predstavnici civilnog društva iz ratom zahvaćene bivše Jugoslavije imali priliku okupiti se i diskutovati o prijedlozima rješenja za rat koji je bjesnio. Dvadeset godina kasnije, snažna veza između Langera i Balkana je nastavljena kroz međunarodnu nagradu Alexander Langer i niz drugih projekata. Dio programa konferencije će biti posvećen obilježavanju 20. godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici. Pored radionica i okruglih stolova, program će biti upotpunjen angažovanim kulturnim sadržajima koje ovih dana pripremaju tuzlanski i italijanski umjetnici“.