Održan sastanak gradonačelnika Tuzle i direktora njemačke Fondacije Konrad Adenauer u Bosni i Hercegovini

22. Februara 2017.

Danas je u Gradskoj upravi Tuzle održan sastanak kojem su prisustvovali gradonačelnik Jasmin Imamović i dr. Karsten Dümmel, direktor njemačke Fondacije Konrad Adenauer u Bosni i Hercegovini.

Gradonačelnik Imamović se zahvalio za pomoć koju Vlada Njemačke pruža BiH na putu ka EU, te ukidanju diskriminacije i uspostavi ravnopravnosti svih građana BiH. Također, gradonačelnik Imamović je istaknuo da je potrebno ubrzati proces ustavnih reformi u Federaciji BiH, kako bi se povećala ekonomičnosti i efikasnost funkcionisanja javne uprave, obezbijedila ravnopravnost svih građana, te rasteretila privreda.

Tokom sastanka dr. Karsten Dümmel je istaknuo da se, tokom 2017. godine, kroz saradnju sa državnim institucijama, političkim partijama kao i organizacijama građanskog društva, očekuje intenzivnije prisustvo fondacije u Tuzli, te pozvao gradonačelnika Imamovića da posjeti ured Fondacije Konrad Adenauer u Sarajevu, u cilju konkretnijih dogovora o budućoj saradnji.

Fondacija Konrad Adenauer već dugo djeluje u Bosni i Hercegovini, sa ciljem uspostavljanja funkcionalnijeg rada političkih stranaka u parlamentarnoj demokratiji, podrške integraciji Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, savladavanje prošlosti i pomirenja. Oblici djelovanja fondacije su organiziranje seminara, okruglih stolova, konferencija, savjetovanja, političkih dijalog-programa, stručnih i političkih razgovora, te posjeta zemljama u regiji, Njemačkoj i Evropskim institucijama u saradnji sa domaćim i međunarodnim partnerima.