Održana 13. sjednica Kolegija gradonačelnika Grada Tuzle

17. Aprila 2017.

U Gradskoj upravi Tuzla danas je održana 13. sjednica Kolegija gradonačelnika Grada Tuzle, tokom koje je razmatrano sedam tačaka Dnevnog reda.

Razmatrana je Odluka o izmjenama i dopunama Budžeta Grada Tuzla za period 01.01.-31.12.2017. godine, u čijem obrazloženju se navodi da su predviđena sredstva Budžeta u iznosu od 57.705.597,61 KM.

„Ranije utvrđeni Budžet Grada Tuzla, u januaru mjesecu, iznosio je 50.092.627,65 KM, a rebalansom, sredstva su povećana za iznos od 7.612.969,96 KM, i sada iznosi 57.705.597,61 KM. Za predlaganje ove Odluke, odnosno na povećanje sredstava uticalo je nekoliko okolnosti od kojih su najznačajnije, okončana procedura dodjele gradskog zemljišta na lokaciji Sjenjak i iskazani suficit u Budžetu Grada Tuzla za 2016. godinu. Tako da imamo određeni višak, koji rebalansom usmjeravamo u različite oblasti života i rada, a koji se tiču unapređenja kvaliteta života građana Tuzle“, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Tokom današnje sjednice razmatran je i Prijedlog odluke o prosječnoj konačnoj građevinskoj cijeni stambenog prostora iz prethodne godine. Prosječna konačna građevinska cijena 1m2  korisne stambene površine izgrađene na području Grada Tuzla u 2016. godini, koja služi kao osnovica za utvrđivanje naknade za pogodnosti, koje mogu nastati Prilikom korištenja gradskog zemljišta, iznosi 1081,70 KM.

Također, razmatrani su izvještaji o radu i poslovanju, za 2016. godinu, Javnih i drugih preduzeća, čiji je osnivač ili suosnivač Grad Tuzla.

„Kada je u pitanju JP Razvojno poduzetnički centar Tuzla-inkubator „Lipnica“ d.o.o, zahvaljujući stvaranju uvjeta od strane tog poduzetničkog centra, nekada napuštenog rudnika Lipnica, trenutno je tamo preko 314 radnih mjesta, od čega je sedam start up preduzeća. Ovaj poduzetnički centar radi na principu inkubatora, gdje firma dobije priliku, da pod veoma povoljnim uvjetima, radi, a nakon toga, kada ojača, ona ide dalje, obezbjeđuje sebi veći prostor, a ostavlja prostor za novu firmu. Protekla godina je najuspješnija do sada, tamo su trenutno smještena 33 preduzeća. Do sada su stvoreni uslovi za oko 700 radnih mjesta, u sferi malih i srednjih preduzeća, uglavnom iz realnoga sektora. Postoji potreba za proširenjem kapaciteta i sve veći interes poduzetnika. Odlučili smo da obnovimo inicijativu, koju smo ranije uputili Vladi FBiH, za dodjelu prostora i kapciteta rudnika Bukinje i Mramor Jug Gradu Tuzla, a koje mi možemo pretvoriti u inkubatore malih i srednjih preudzeća ili poslovne zone. Bilo bi to veliko rasterećenje za Vladu FBiH, a veliki korak u zapošljavanju.

Služba za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti izraditi će predstudiju izvodljivosti za co-working centar u prizemlju Doma mladih Tuzla. Ako taj projekat uspije, mi ćemo nastaviti tu praksu i konkurisati ćemo IPA i drugim fondovima za adaptaciju čitavoga velikoga potkrovlja one zgrade gdje su Dom mladih i Galerija portreta. Za „one stop shop“, za koji smo namijenili prostorije i salu, da predstavnici više službi budu uvijek na raspolaganju privrednicima, moramo obnoviti tender, ali se nadamo da će i ta procedura biti brzo okončana. Dobar je Izvještaj o radu i poslovanju JP SKPC „Mejdan“ d.o.o. Tuzla za 2016. godinu. Mi smo ranijim Budžetom, iz januara, za određene radove u ovom objektu planirali sredstva od 50.000 KM, a sada smo u prijedlogu Odluke o izmjenama i dopunama Budžeta Grada Tuzla predvidjeli još 120.000, što je ukupno 170.000 KM i namjera nam je da uredimo svlačionice, u ovom objektu.

Dobar je Izvještaj o radu i poslovanju JP „Veterinarska stanica“ d.o.o. Tuzla za 2016. godinu. Direktor je, vršeći funkciju praćenja stanja u oblasti iz nadležnosti JP „Veterinarska stanica“, došao do dosta ozbiljnih zapažanja, do teških posljedica koje mogu nastupiti zbog nekih pogrešnih odluka Vlade Federacije i TK, odnosno resornih ministarstava za poljoprivredu. Izvještaj smo prihvatili, a ostalu problematiku smo izdvojili i o tome ćemo raspravljati na narednom Kolegiju, jer se radi o ozbiljnim problemima sa kojima se trebamo suočiti i o pojavama kojima se trebamo svi suprotstaviti. Izvještaj o radu i poslovanju JU „Gradski stadion Tušanj“ Tuzla za period od 1.1. do 31.12.2016. godine, je dobar. Izdvojili smo da se obezbjedi grijanje za balon, koji služi za rekreaciju na pomoćnom stadionu, kako bi preduzeće imalo prihod, a i građani više prostora za rekreaciju. A kako znate, gradnja istočne tribine je u toku“, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.