Održana 18. sjednica Kolegija gradonačelnika Tuzle

20. Jula 2017.

U Gradskoj upravi Tuzla, danas je održana 18. sjednica Kolegija gradonačelnika, tokom koje je razmatrana Informacija o realizaciji programa raspodjele sredstava iz Budžeta Grada Tuzla, namijenjenih za podršku razvoju poduzetništva i zapošljavanju, na području grada Tuzla za 2017. godinu, kroz programe: Zapošljavanje i nova radna mjesta, Siguran start, Zapošljavanje osoba sa invaliditetom i Školovanje za sigurno zaposlenje. Na sjednici je razmatrana i Informacija o realizaciji projekta Poduzetnička zona “Kreka – Sjever”, odnosno o aktivnostima Grada Tuzla na dodjeli zemljišta u zakup. Današnjoj sjednici kolegija prisustvovao je i potpredsjednik Savjeta za lokalni ekonomski razvoj, Dario Nikolić.

„Tema današnje sjednice Kolegija gradonačelnika su programi Grada Tuzla usmjereni na zadržavanje postojećih i povećanje novih radnih mjesta u Tuzli. Moje obećanje je bilo 4.000 radnih mjesta za četiri godine, prošle godine u ovo doba sam to obećavao i to tako da ćemo od 1. maja 2016. godine do 1. maja 2017. godine imati preko hiljadu i pol radnih mjesta.
Stvoreni su uvjeti za nova radna mjesta, i sa 1. majem 2017. godine imali smo oko 1.700 radnih mjesta. Programi raspodjele sredstava iz Budžeta Grada Tuzla, namijenjenih za podršku razvoju poduzetništva i zapošljavanje, realizovani u vidu poticaja, gdje se poslodavcima dodjeljuju sredstva u iznosu od 2000,00 KM za novo radno mjesto, po osobi. Ukupna iznos ovih sredstava u 2015. godini je bio 80.000 KM, u 2016. godini 100.000 KM, a u 2017. godini smo, na osnovu pozitivnih iskustava iz prethodnog perioda, ovaj iznos povećali na 250.000 KM i to se isplatilo.

Dakle, u okviru programa “Zapošljavanje i nova radna mjesta”, 64 firme su dobile sredstva za kreiranje 125 novih radnih mjesta. Program “Siguran start”, kojeg smo najavljivali, omogućio je minimalno 65 novih radnih mjesta, jer je podržano isto toliko firmi. Projekat Poslovne zone Kreka-Sjever omogućava, nakon provedene procedure dodjele zemljišta putem licitacije, da tri firme, za proizvodnju lutaka, peciva i ženske obuće, sačuvaju postojeća radna mjesta i ostvare nova. I tu očekujemo minimalno 100 novih radnih mjesta. Tako da smo mi, sa ova tri projekta, došli do cifre od 2.000 radnih mjesta, što znači da je ispunjeno 50% prošlogodišnjeg obećanja za naredne četiri godine. To nam je bio cilj, da prije 2. oktobra (Dana oslobođenja Tuzle), imamo 2.000 novih radnih mjesta, za koja smo mi stvarali uvjete. Ne samo na ovaj način, na koji sam opisao, nego i brzinom rada na urbanističkoj regulativi, na lokacijama i brzinom rješavanja administrativnih procedura.

Kroz program Zapošljavanje osoba sa invaliditetom, ponudili smo podršku u iznosu od 2.500 KM za zapošljavanje osoba sa invaliditetom preko 60%. Imajući u vidu da se ne plaćaju svi doprinosi kada firma zaposli osobu sa invaliditetom, čudno je da se niko nije javio za sufinansiranje ovih deset radnih mjesta. Dogovorili smo da pokrenemo kampanju, da se razgovara sa više firmi, da nadležne službe, prije svega Centar za socijalni rad, Služba za boračko-invalidsku zaštitu i Služba za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti, sačine listu potecijalnih korisnika ovih sredstava, svojevrsnu kadrovsku listu osoba sa invaliditetom, koju bismo ponudili poslodavcima za zapošljavanje. Moramo ostvariti ovaj cilj za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, a ako treba povećati ćemo naše poticaje, jer moramo pokazati humanost naše sredine. To ne možemo postići bez firmi iz realnog sektora, ali ja sam siguran da dobrom kampanjom možemo i njih dobiti za partnere i u ovom projektu.

Pored već pobrojanih programa, uskoro slijedi i javni poziv za program Školovanje za sigurno zaposlenje, putem kojeg Grad Tuzla dodjeljuje stipendiju u visini od 50,00 KM, učenicima koji upišu zanat, koji predstavlja deficitarno zanimanje. Prošle godine smo stipendirali 19 učenika, 15 obućarkog i 4 metalostrugarskog smjera. Cilj nam je da povećamo ovaj broj. Dakle, metalostrugari, obućari, pekari, slastičari, konobari, kuhari, keramičari, sve su to deficitarna zanimanja. I za ovaj program moramo raditi na animiranju roditelja, kako bi znali da, ako će dijete upisati neki zanat, neka ide na onaj zanat gdje ga odmah čeka ova mala stipendija i radno mjesto. Jer, privreda ima potrebu za ovim zanatima, dijelom iz razloga što mladi odlaze u druge zemlje, a dijelom što školovani majstori odlaze u penziju.

Ovo su naši pravci i to je bila glavna tema današnjeg kolegija. Zaključeno je da se za narednu budžetsku godinu predloži povećanje sredstava namijenjenih za razvoj poduzetništva i zapošljavanje, sa ovogodišnjih 250.000 KM na minimalno 350.000 KM, kao i povećanje izdvajanja iz Budžeta Grada Tuzla za ostale programe zapošljavanja i razvoja poduzetništva. Povećavati ćemo ove stavke sve dok daju rezultate i dok se bude povećavao broj zaposlenih”, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.