Održana manifestacija „Dan nacionalnih manjina“: Prvi zajednički program nacionalnih manjina u povijesti Tuzle

Home Vijest Održana manifestacija „Dan nacionalnih manjina“: Prvi zajednički program nacionalnih manjina u povijesti Tuzle

Kada se na jednoj umjetničkoj manifestaciji sklope italijanska i albanska pjesma, makedonska poezija i romski teatar, uz slovenačke horske izvedbe, a da sve to potiče iz jednog grada – onda taj grad u svome biću nosi Evropu u malom, kao prostor kulturnih raznolikosti u harmoničnom jedinstvu. Upravo ovo kulturno bogatstvo pokazano je na manifestaciji „Dan nacionalnih manjina“, koja je uz podršku Evropske unije i Vijeća Evrope, i u organizaciji Grada Tuzle, priređena u četvrtak, 07.02., u Narodnom pozorištu Tuzla.

Zijad Lugavić, pomoćnik Gradonačelnika za Službu za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti je, u ime Grada Tuzle i gradonačelnika Jasmina Imamovića, izrazio zahvalnost Vijeću Evrope i Evropskoj uniji na tome što su kroz ovaj projekat prepoznali Tuzlu kao sredinu u kojoj se cijeni različitost, svaki pojedinac i svaki građanin. Lugavić je istakao da je Tuzla nadaleko poznata kao uzor multikulture i multietničnosti, a što se dokazuje i činjenicom da u Gradskom vijeću Tuzla postoji osigurano mjesto za predstavnika nacionalnih manjina.

– Ova manifestacija je dosad realizovana kroz aktivnost predstavljanja nacionalnih manjina u pet osnovnih škola, gdje su predavači iz reda nacionalnih manjina predstavljali običaje, kulturu, tradiciju, jezik, historiju i na taj način predstavili bogatstvo multikulture. Povratne informacije od učenika su izuzetne. Pored današnjeg programa, pred nama je završetak publikacije o nacionalnim manjinama grada Tuzle, te realizacija dokumentrarnog filma. Ovaj projekat će ostaviti pozitivan trag na razumijevanje historije našeg grada. Završna aktivnost krajem marta biće gastronomska ponuda nacionalnih manjina, uz prezentaciju filma i knjige – rekao je Zijad Lugavić, pomoćnik Gradonačelnika Grada Tuzle.

Nedžad Jusić, gradski vijećnik iz reda nacionalnih manjina u Gradskom vijeću Tuzla je u veoma emotivnom obraćanju istakao da je ovaj dan čekao poput ostvarenja sna…
– Ovo je historijski događaj da su se po prvi put predstavnici nacionalnih manjina u Tuzli okupili da kreiraju zajedničke aktivnosti. Današnji događaj je kruna zalaganja da svi zajedno kreiramo aktivnosti kojim ćemo poslati poruku da smo različiti a svi jednaki.

Želimir Lalić, voditelj Odsjeka za zaštitu prava nacionalnih manjima u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine upoznao je prisutne da su Vijeće Evrope i Evropska unija, na zahtjev Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, odobrili projekat podrške pravima nacionalnih manjina, te da se ova manifestacija održava po prvi put.

– Cilj je da se ojačaju prava nacionalnih manjina u nastojanju da se nacionalne manjine u Bosni i Hercegovini osjećaju u svim segmentima ravnopravno. U prvom redu to znači poštivanje ljudskih prava, kulturnih, obrazovnih, da se nacionalne manjine prepoznaju po svojim jezicima, kulturi, tradiciji, da postanu prepoznatljivi, da ih konstitutivni narodi ne asimiliraju. Meni je drago da je Tuzla po prvi put organizovala svoju manifestaciju, a vidim da je odziv jako dobar i veliki, na čemu vam iskreno čestitam – rekao je Želimir Lalić.

Nakon uvodnih i pozdravnih obraćanja upriličen je bogat kulturni oprogram. Albance su predstavili Zana Sokoli, sa recitacijom i Naser Bajrami sa izvedbom spleta pjesama, Italijane je solo pjevanjem predstavila Mirjana Čaušević, a Makedonce, recitacijom na makedonskom jeziku, Jelena Obradović. Romi su se predstavili predstavom „Ruža“, u izvođenju Admire Berberović i Foruma teatar mladih Roma. Marija Souček i hor „Slovenčice“ predstavili su Slovence. Ne samo da je umjetnički program svjedočio bogatstvo kulturnih različitosti u Tuzli, već je i sama publika, koju su najvećim dijelom činili članovi udruženja koja okupljaju nacionalne manjine, bila reprezent multietničkog identiteta Tuzle.

„Dan nacionalnih manjina“ se realizira u okviru projekta „Promocija nacionalnih manjina u Gradu Tuzli“, s ciljem afirmacije kulture i tradicije nacionalnih manjina, a koji se provodi uz podršku Evropske unije i Vijeća Evrope, kroz program „Horizontal Facility“ za Zapadni Balkan i Tursku, a u sklopu okvirnog projekta „Jačanje nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini“, čija je ukupna vrijednost 418.000 eura

Galerija fotografija