Održana promocija knjige „Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu“

3. Oktobra 2019.

U okviru programa obilježavanja Drugog oktobra – Dana oslobođenja Tuzle, u srijedu, 2.10.2019. godine, sa početkom od 18,00 sati, u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli, upriličena je promocija knjige „Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu“, autora Marka Attile Hoarea, britanskog historičara.

“Knjiga je senzacionalna. Ne znam da je iko to bolje napisao. Knjiga je potpuno istinita i objektivna. Autor je koristio svoje historijske metode i činjeničkog stanja. Smatram da je često najveći problem neznanje. Iz neznanja svako zlo izlazi. Ova knjiga će pomoći da sagledamo kako je to Drugi svjetski rat mogao da se dobije u Bosni i Hercegovini, da se svi dive građanima i narodu BiH, da se pobjeda u Drugom svjetskom ratu dogodi u BiH, jer BiH je izdržala sve ofanzive. Ovdje se dogodio i ZAVNOBIH, AVNOJ i ZAVNOH. Najmnogoljudnija nacija su Bošnjaci. Bez aktivne uloge Bošnjaka u antifašističkom pokretu, nisu se mogli osloboditi najmnogoljudniji gradovi, kao što je 2. oktobra 1943. oslobođena Tuzla i autor govori o toj bitnoj ulozi, a te uloge prije svega bi trebali biti svjesni Bošnjaci, pa onda svi drugi. Ako u tom pogledu Bošnjaci nemaju dovoljno samopoštovanja, onda ne mogu dobiti poštovanje drugih. Bošnjaci trebaju da se ponose tom svojom značajnom ulogom u najvećoj drami 20. stoljeća u Drugom svjetskom ratu”, kazao je gradonačelnik Imamović.

Ova je knjiga priča o dvostrukom bosanskom pokretu otpora, Narodnooslobodilačkom pokretu i muslimanskom autonomaštvu. O tome kako je prevladao prvi obuhvatajući elemente drugog, kako se to odrazilo na širi jugoslovenski pokret otpora, te kako je utjecalo na osnivanje i izgradnju nove jugoslovenske savezne države koja je izronila iz rata i revolucije.

“Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu imali su veliku ulogu i malo se o tome priča, a bez njihovog učešća partizani ne bi mogli ostvariti ono što su ostvarili. Želio sam da pokažem značaj te borbe, a pogotovo ulogu Bošnjaka-muslimana u tome te kako su odigrali ključnu ulogu u pobjedi partizana. U vrijeme Tita svi su se izjašnjavali kao Jugosloveni pa je bilo teže saznati veličinu učešća muslimana u Drugom svjestskom ratu. Ovom knjigom ćemo mijenjati percepciju toga i to mi je cilj, da pokažem u detaljima njihovu ulogu koja je zaista bila velika”, u obraćanju medjima, kazao je autor knjige Marko Atilla Hoare.

“Ova knjiga koju večeras promoviramo na Dan oslobođenja Tuzle, jako je važna i nepostoji važniji trenutak, današnji datum i mjesto  za promociju nego kao što je večeras Tuzla. Piše u knjizi da 2.10., Dan oslobođenja Tuzle, predstavlja onaj momenat, onaj trenutak u kojem su bosanskohercegovački muslimani od dominantnog srpskog pokreta sa multietničkim rukovodstvom postali postali uistinu multietnička vojna formacija i pokret  na svim mogućim nivoima. Zato smatram posebno važnom ovu večerašnu promociju knjige”, kazao je izdavač i urednik knjige Muamer Spahić.

U prepunoj Sali Međunarodne galerije portreta, u promociji knjige su, pored gradonačelnika Jasmina Imamovića i autora knjige Marka Atttile Hoarea,  sudjelovali Emir Suljagić, Milivoj Bešlin, Asja Redžić i Muamer Spahić.