(video+foto) Održana tribina pod nazivom Kako građanima vratiti nadu u bolji život u Bosni i Hercegovini

9. Januara 2018.

Tribina pod nazivom “Kako građanima vratiti nadu u bolji život u Bosni i Hercegovini”, održana je, u ponedjeljak, 8.1.2018. godine, u Ateljeu Ismet Mujezinović. Prisutnima su se obratili Josip Juratović, zastupnik Socijaldemokratske stranke u Parlamentu SR Njemačke i gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.

“Ne bih rekao da EU i Vlada SR Njemačke gube interesovanje za Bosnu i Hercegovinu, pa čak ni strpljenje. Jeste da je specifična situacija u ovoj državi, iz različitih razloga, ali u svakom slučaju, Njemačka je uvijek bila zainteresirana za BiH i cjelokupnu regiju, za stabilnost u ovoj regiji i prosperitet ove regije, jer na kraju krajeva, ova regija je regija koja želi u EU, što mi maksimalno podržavamo. Ne samo da ova regija treba Evropu, nego i Evropa treba ovu regiju, radi mira i stabilnosti i zato trebamo podržati sve zdrave snage koje su ovdje, da se ti procesi, oko ulaska i pristupa EU, što prije i što brže pokrenu. A za to trebamo dobre odnose i dobre međusobne informacije. Ovdje sam upravo na poziv gradonačelnika, što mi je posebno drago i kojeg posebno cijenim i sa kojim surađujem. Moram reći da Tuzla ima jedan jako pozitivni imidž u Evropi, pa tako da mi je drago da sam tu. Razgovarat ćemo o mogućnostima kako da se ti procesi ubrzaju, a što je meni najbitnije, da vidimo koje su to svijetle tačke ovog područja i ove regije, koje mogu prezentirati kada izvještavam o ovom području. Znate, kada govorimo samo o problemima i problematičnoj regiji, onda je jako teško uvjeriti građane Evrope da je bitno proširenje EU. Vi sami znate da to baš i nije popularna ideja u Evropi, ali baš zato sam tu, da vidim te pozitivne elemente društva koje želim logično prezentirati, iako onu drugu stranu ne treba zataškivati nego se jasno suočiti s njom, da bi se situacija poboljšala i ti procesi ubrzali”, izjavio je gospodin Juratović.

Tema javne tribine bila je “Kako građanima vratiti nadu u bolji život u Bosni i Hercegovini”, na što se gospodin Josip Juratović posebno osvrnuo u svom obraćanju:

“Prije svega, imamo demokratski sustav. I moj je cilj da, kao demokrat, objasnim da se demokracija ne sastoji samo od prava i ravnopravnosti, što ja ovdje zastupam. Znate da me građanske države strašno kritiziraju kada govorim o građanskoj državi, govorim o državi ravnopravnih građana. Ali, tamo gdje se traži pravo, tamo je potrebna i odgovornost. Upravo o tome i razgovaramo, o odgovornosti svakog pojedinca i svakog građanina, kako on treba da se u ovom društvu angažira, da bi ovo društvo bolje funkcioniralo. Na kraju krajeva, demokratski sustav funkcionira tako da se građani više angažiraju i kreiraju svoju budućnost kroz izborna mjesta. Drugo, govorimo o kriterijima koji su potrebni za prosperitet, prije svega na ekonomskom planu. Znate, da sam ja jedan od inicijatora berlinskog procesa ili bar neko ko je to tražio i forsirao, treba se objasniti šta znači regionalna suradnja, šta znači izolacija, koje prednosti ima regionalna suradnja, kako funkcionira ekonomija, šta traži ekonomija i ekonomski proces itd. Ima niz tema na koje možemo razgovarati, ali po meni su najbitniji građani. Helmut Šmit je jednom izjavio: “Demokratski sustav je najpravedniji sustav, zato jer je glas siromašnog i bogatog jednako vrijedan”, na žalost i pametnog i glupog. Međutim, da bi demokracija funkcionirala, bitan je angažman. Dakle, ništa nam ne vrijedi što je neko tako pametan, ako ne ide na izbore i prepušta glupima ili nekome drugome prostor. Zato je taj angažman jako bitan, da li se radi o kreiranju društva, kroz građanske inicijative ili u strankama, stranke trebaju stručno članstvo, da bi lakše kreirali društvo”, naveo je Josip Juratović, zastupnik Socijaldemokratske stranke u Parlamentu SR Njemačke.

Nakon održanih radnih sastanaka sa predstavnicima gradske administracije, Josip Juratović, u utorak, 9. januara, posjetio je i proizvodne pogone mesne industrije Menprom i Pivare Tuzla, te razgovarao o mogućnostima razvoja, otvaranja novih i očuvanja postojećih radnih mjesta, sa posebnim naglaskom na razvoj socijalno tržišne privrede i otklanjanje prepreka za brži razvoj i investicije.

 

(Video RTV7)