Održana Vanredna sjednica Gradskog štaba civilne zaštite Grada Tuzle o stanju aerozagađenja u gradu Tuzli

15. Januara 2020.

 

Održana Vanredna sjednica Gradskog štaba civilne zaštite Grada Tuzle o stanju aerozagađenja u gradu Tuzli

Na prijedlog gradonačelnika i komadanta Gradskog štaba civilne zaštite, Jasmina Imamovića, u utorak 14.01.2020. godine održana je vanredna sjednica Gradskog štaba civilne zaštite Tuzla. Tom prilikom razmatrano je stanje aerozagađenja u gradu Tuzli.

Načelnik Gradskog štaba civilne zaštite, Slavko Stjepić, upoznao je članove Štaba sa stvarnim podacima o  kvalitetu zraka u Tuzli za posljednja dva dana (ponedeljak i utorak ), preuzetim sa zvaničnih  relevantnih mjernih mjesta u gradu (Bukinje, BKC, Skver), objavljenim na web stranici www.monitoringzrakatk.info. Stanice nisu pokazale granične vrijednosti kvaliteta zraka u dužim periodima, što bi podrazumijevalo poduzimanja mjera epizode pripravnosti, upozorenja ili uzbune. Naime, nivo zagađenja zraka je bio manji, odnosno u kraćim periodima, od graničnih vrijednosti I perioda koji su Zakonom propisani.

Komandant Štaba je pojasnio da, iako je, prema podacima sa mjernih stanica u Tuzli, nivo zagađenja zraka ispod Zakonom propisanih graničnih vrijednosti, nesporno je da su se posljednjih dana dešavali periodi u kojima je zrak bio prekomjerno zagađen, što je dovelo do potrebe da se  održi sjednica Gradskog štaba civilne zaštite, kako bi se razmatrilo stanje i eventualno donijele određene mjere.

Načelnik Štaba civilne zaštite Grada Tuzle, Slavko Stjepić, istakao je da je proglašenje određenih mjera odnosno epizoda pripravnosti, upozoravanja ili uzbune u nadležnosti Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Tuzlanskog kantona.

Bitno je da se građani pravilno informišu o kvalitetu zraka, te se upućuju da koriste relevantne i zakonite podatke koje mogu dobiti od Federalnog hidrometeorološkog zavoda (http://www.fhmzbih.gov.ba/latinica/ZRAK/AQI) i Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša TK – Monitoring kvaliteta zraka TK (www.monitoringzrakatk.info).

Pojašnjeno je i da zbog temperaturne inverzije dolazi do manjeg ili nikakvog strujanja zraka, što dovodi do zadržavanja svih emisija  ispod tzv. poklopca, tj. do prekomjernog aerozagađenja na nižim nivoima.

Gradski štab civilne zaštite Grada Tuzle donio je zaključak da RTV7, kao zvanična Služba za informisanje Gradskog štaba, kontinuirano provjerava podatke o zagađenosti sa zvaničnih mjernih stanica i o njima redovno obavještava građane Tuzle u okviru informativnog programa i putem web poortala.

Cilj je građane Tuzle kontinuirano obavještavati o stanju zraka i to na način da se informacije građanima prezentiraju ne samo u ‘’brojkama’’, nego i opisno u smislu da kažu da li je zrak čist, umjereno zagađen, ili je prekomjerno zagađen. Da li je stanje opasno ili nije, te da se informišu i o preporukama u situacijama prekomjernog zagađenja.

‘’Mi ne tvrdimo da je zrak čist, međutim nije zagađen u mjerama gdje je u skladu sa Zakonom neophodno propisivati određene mjere zabrane kretanja, korištenja određenih goriva itd. Građanima preporučujemo da se ponašaju kao da je stanje zagađenije nego što jeste, da u periodima prekomjernog zagađenja izbjegavaju duži boravak na otvorenom, što se posedno odnosi na rizične grupe stanovništva. Mi ćemo kontinuirano pratiti stanje i ukoliko se stvore Zakonom predviđeni uvjeti, od nadležnog Ministarstva tražiti hitno poduzimanje mjera˝, istakao je Stjepić.

Prilog o vanrednoj sjednici Gradskog štaba Civilne zaštite Grada Tuzle o kvaliteti zraka može se preuzeti na linku :                  http://rtv7.ba/arhive/230307

Zaključci sa vanredne sjednice Gradskog štaba Civilne zaštite Tuzla 14.01. 2020