Počela Peta internacionalna naučna konferencija “Ekonomija integracija”

8. Decembra 2017.

Peta internacionalna naučna konferencija “Ekonomija integracija” o temi Uloga ekonomske misli u savremenom okruženju počela je danas u Tuzli. Organizator je Ekonomski fakultet u Tuzli, zajedno sa pet ekonomskih fakulteta iz regiona. Tim povodom, prisutnima u Kristalnoj dvorani Hotela Tuzla, obratio se i poželio uspješan rad, gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.

“Jako nam je važna integracija ekonomske misli i integracija generalno. Najveći naši problemi su ekonomija i ekologija. Ekologija je dugoročan problem, mora se dugoročno rješavati, ali što se tiče ekonomije, nema se vremena, valja nam živjeti. Odlazi nam najjača radna snaga, najmlađe radne snage, svjedoci smo pravog egzodusa u Njemačku i druge zemlje Evrope. To je zajednički problem ove regije ili prostora bivše Jugoslavije. Moramo ga rješavati na pametniji način,a jedini izlaz jeste da se daju drastične olakšice, pogotovo realnom sektoru ekonomije, ali uz podizanje minimalne plaće i obavezivanje privrede na veće plaće. Uzrok odlazaka nije samo nezaposlenost, nego i male plate, s kojima čovjek ne može planirati svoju budućnost u ovoj državi. Dakle, trebaju drastične olakšice privredi, a zatim i otklanjanje niza drugih prepreka vezanih za zapošljavanje, za radni odnos i prava radnika, to se mora uraditi odmah i sada, što prije to bolje”, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Ove godine po prvi put, u okviru konferencije biti će održan biznis forum “Saradnja fakulteta, institucija i privrede – pretpostavke za ekonomski razvoj” te specijalna sesija pod nazivom Kako danas objaviti izvorni naučni rad.