Početak radova na sanaciji klizišta pored Nacionalnog spomenika iz 17. stoljeća „Gospe Lipničke“ u Tuzli

30. Novembra 2016.

Danas su počeli radovi na sanaciji klizišta pored kapele Gospa Lipnička, u naselju Marići, u tuzlanskoj mjesnoj zajednici Lipnica. Kapela „Gospa Lipnička“ datira iz 17. stoljeća, a čuvena je po čudotvornoj slici Gospe Lipničke i danas uživa status zaštićenog kulturno-povijesnog dobra, te se nalazi na Listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. U maju 2014. godine, tokom prirodne nesreće, došlo je do pokretanja klizišta u neposrednoj blizini Kapele, koje je ugrožavala stabilnost ovog vrijednog nacionalnog spomenika. Vrijednost radova na projektu sanacije klizišta iznosi oko 70 hiljada konvertibilnih maraka.

„Ovo je jedna lijepa priča, u kojoj su uvezani mnogi mali dobri ljudi, Gradska uprava Tuzla, razna Ministarstva, Vlada TK, CRS i još nekoliko organizacija. Zahvaljujući dobrim ljudima i dobročiniteljima uspjeli smo zatvoriti financijsku konstrukciju i pribaviti svu potrebnu dokumentaciju, te pripremiti sve za početak radova. Gradska uprava Tuzla, s gradonačelnikom na čelu, dala je svoj veliki doprinos i novčano i tehnički, a posebno veliku ulogu je odigrao Catholic Relief Services (CRS). Gospa Lipička nije samo važna za katolike, nego za sve ljude koji žive na ovim prostorima i u BiH“, izjavio je Fra Marko Lovrić, župnik Župe Šikara.

Početku radova prisustvovao je i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, te predstavnici Službe civilne zaštite Tuzla koji vrše stručni nadzor.

„Zajedno sa Franjevačkim samostanom Tuzla i Katoličkom crkvom u BiH, mi smo 2005. godine obnovili ovaj vrijedan nacionalni spomenik iz 17. stoljeća. Mi smo u 2014. godini imali hiljade klizišta, te smo 2014. i 2015. godinu proveli u spašavanju hiljadu kuća na padinama oko Tuzle. Objekat koji je vrlo značajan za BiH, za naše kulturno-istorijsko naslijeđe, važan za multikulturalnost Tuzle, za način života u Tuzli, kapela Gospe Lipničke ugrožen je klizištem. Vrlo agilan je bio župnik župe Šikara, fra Marko Lovrić i zahvaljujem na jednoj agilnosti i vještini pripremanja cijeloga projekta. Župni ured Svetog Franje Asiškoga–Šikara je obezbijedio najveći dio sredstava, a pridružili smo se CRS i mi iz Budžeta Grada, naši geološki eksperti, Služba civilne zaštite, Služba prostornog uređenja, geolozi, građevinci i arhitekte, tako da imamo poduhvat definitivnog spašavanja ovog važnog objekta iz 17. stoljeća“, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Početku radova je prisustvovao i Senad Kapetanović program menadžer organizacije Catholic Relief Services (CRS) u BiH, koja je odigrala veliku ulogu u realizaciji projekta.

„Mogu istaći da je veliko zadovoljstvo biti danas ovdje i zajedno sa ostalim partnerima učestvovati u sufinansiranju ovog projekta. Veliko je zadovoljstvo jer se i lokalna zajednica sama organizovala i sama pomogla očuvanju ovog izuzetno vrijednog i značajnog objekta. Uz podršku Grada Tuzla, koji je prepoznao značaj ovog objekta, CRS je odlučio da sufinansira i učestvuje u zatvaranju finansijske konstrukcije za izvođenje ovih radova“, izjavio je Senad Kapetanović program menadžer organizacije Catholic Relief Services u BiH.