Posjeta ambasadora Rumunije u BiH, NJ.E. Filipa Teodorescua

9. Novembra 2015.

U pratnji saradnika, gradonačelnik Jasmin Imamović danas je primio u posjet ambasadora Rumunije u BiH, NJ.E. Filipa Teodorescua. Na sastanku je bilo riječi o intenziviranju saradnje između Tuzle i gradova i općina u Rumuniji, kao i o unapređenju saradnje, kroz određene projekte, u oblastima poljoprivrede, ekonomije i kulture. Razgovarano je i o mogućnostima pružanju pomoći, od strane Rumunije, u procesu pridruživanja BiH u Evropsku uniju, kao i o reformama koje su bitne za unapređenje društva i ubrzanje ulaska BiH u EU i  Evropske intergracije.

Ambasador Rumunije, Filip Teodorescu, istakao je kako će Rumunija podržati BiH, odnosno njeno članstvo u porodici EU, te da za našu državu ne postoji druga alternativa osim pridruživanja EU.

„Ovo je dio serije složenih susreta, koji za cilj imaju osigurati najviši stepen saradnje među gradovima BiH i Rumunije. Tokom sastanka, vidio sam koja su najvažnija pitanja na kojima možemo sarađivati, na obostrani interes. Projekti će biti diretno vezani za saradnju zajednica u Rumuniji i BiH. Fokus smo stavili na ekonomsku saradnju jer sam primijetio da se Tuzla veoma dobro razvija i može biti dobar partner u regiji. Također, želimo sarađivati na poljima kulture, obrazovanja i lokalne administracije. Želimo i na taj način dati podršku euroatlanskom pravcu BiH. Smatram da je to put koji će BiH omogućiti dobre partnere. Na osnovu razgovora sa gradonačelnikom Tuzle, vidio sam veoma dobre primjere i planove za budućnost, koji će pomoći BiH na tom putu“ – naveo je ambasador Rumunije u BiH, NJ.E. Filip Teodorescu.

Prema riječima gradonačelnika Jasmina Imamovića, prva posjeta ambasadora Rumunije u BiH, NJ.E. Filipa Teodorescua, je veoma korisna za obje strane, tokom koje su utvrđene smjernice zajedničkih interesa.

„Na današnjem sastanku složili smo se da je veoma važnan put BiH ka EU integracijama i prijem BiH u NATO. Složili smo se i oko toga da je najvažnije pitanje zapošljavanje i ekonomski razvoj. Iskoristio sam priliku te predstavio prednosti Tuzle i projekte koje realizujemo i planiramo implementirati u Tuzli. Nakon veoma korisnog razgovora konstatovali smo da bi bilo dobro vezati se za neki od gradova u Rumuniji, vođeni ranijom praksom, kako bi mogli realizirati zajedničke projekte, koji bi bili finansirani iz fondova EU. Ovo je prvi sastanak na kojem smo iskazali obostranu zainteresiranost i u budućim razgovorima ćemo odabrati grad sa kojim možemo konkretnije sarađivati“ – izjavio je nakon sastanka gradonačelnik Jasmin Imamović.