Potpisan Protokol o saradnji u oblasti unapređenja ranog rasta i razvoja djece u gradu Tuzla

29. Maja 2015.

Danas je u Dispanzeru za predškolsku djecu-Centar za rani rast i razvoj, obavljeno svečano potpisivanje Protokola o saradnji i uručivanje Protokola svakoj od strana potpisnica. Centar  za rani rast i razvoj otvoren je 17. 12. 2010 godine, u Tuzli, u sklopu Dispanzera za predškolsku djecu Doma zdravlja Tuzla, uz podršku UNICEF-a i m: tel-a. Centar je osnovan u okviru inicijative “Najbolji početak za svako dijete”, u suradnji s Općinom Tuzla i Domom zdravlja Dr. Mustafa Šehović”.

U ime UNICEF-a, u BiH, današnjem činu potpisivanja ugovora prisustvovao je predstavnik UNICEF-a dr. Ayman Abulaban, koji se zahvalio svima koji učestvuju u realizaciji projekta, na veoma profesionalnom radu  i doprinosu. Dr. Ayman je podsjetio da je osnovni cilj Centra za rani rast i razvoj, poboljšanje socijalnih usluga za djecu kroz obuku i rad s roditeljima, s posebnim naglaskom na ugrožene skupine, sa nadom da će nastaviti uspješan rad kao i do sada.

Protokol o saradnji, u ime Grada Tuzla, potpisao je gradonačelnik Jasmin Imamović, napominjući da u svakom društvu  prioritet ima zdravstvena zašita djece, a da Tuzla sa svojim resursima, već decenijama prednjači u ovoj oblasti. Zahvalio se UNICEF-u na podršci u uspostavi i radu Centra za rani rast i razvoj, a posebno osoblju, i svim uposlenicima koji daju svoj maksimum u realizaciji svih aktivnosti na zdravstvenoj zaštiti djece i odraslih, u Tuzli. Gradonačelnik Imamović je napomenuo i to da će u ovoj ustanovi, svi roditelji moći dobiti odgovarajuću pomoć i podršku koja im je potrebna u ranim godinama života njihove djece.

Kroz svoja obraćanja prisutnima, prim. dr. Suad Bijedić, direktor Doma zdravlja Tuzla, gđa. Alma Halilović, direktorica Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje Tuzla Naše Dijete, gđa. Sonja Brčinović, direktorica Centra za socijalni rad Tuzla i prof. dr. Zamir Mrkonjić, dekan Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, istakli su značajnu ulogu ove ustanove u prevenciji i zdravstvenoj zaštiti djece.

Dosadašnja dobra praksa, lokacija Centra, postojanje Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta i entuzijazam zaposlenih i  volontera – spoljnih stručnih saradnika rezultirao je da je CRRR Tuzla postao ustanova od strateškog značaja u području rane intervencije, kako na nivou Tuzlanskog kantona, tako i na nivou Federacije Bosne i Hercegovine.