Potpisivanje sporazuma u Sarajevu

20. Januara 2015.

Jučer, u ponedeljak, 19. Januara, je u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, u Sarajevu, potpisan Sporazum o saradnji na sprovođenju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa.

Sporazum je ispred Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, kao imenovane vodeće institucije u pogledu Državnog projekta stambenog zbrinjavanja, potpisao ministar Damir Ljubić, dok su potpisnici u ime Jedinica za implementaciju bili, ministar Adil Osmanović, ispred Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i ministar Davor Čordaš, ispred Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske.

Sporazum je potpisan sa predstavnicima 22 grada/opštine u kojima će se obnoviti 150 stambenih jedinica za potrebe povratka raseljenih osoba u BiH i izbjeglih osoba iz BiH koje trenutno borave u Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji, čime se označava početak implementacije u okviru 1. dijela pod-projekta ukupne vrijednosti 2.668.500 eura osiguranih iz donacija, putem Fonda Regionalnog stambenog programa kojim upravlja Razvojna banka Vijeća Evrope.

Ispred Grada Tuzla Sporazum je potpisala Admira Atić-Tupković, pomoćnik Gradonačelnika za boračko-invalidsku zaštitu, stambene poslove i povratak, u svojstvu Koordinatora za implementaciju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja.

U prvoj fazi implementacije planirana je obnova stambenih objekata za šest (6) porodica sa područja Mjesne zajednice Požarnica koje su izrazile želju i spremne su se vratiti u Tuzlu, čime će grad Tuzla nastaviti proces lokalne integracije raseljenih osoba i izbjeglica.