PRESS KONFERENCIJA

3. Januara 2020.

U petak, 3.1.2020. godine, sa početkom u 11.00 sati, u Gradskoj upravi Tuzla održana je press konferencija na kojoj su predstavljene informacije o organizaciji javnog dočeka Nove godine na Trgu Slobode.

Medijima su se obratiti gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, predstavnici MUP-a TK – PU Tuzla i Turističke zajednice grada Tuzle, te predstavnici gradskih službi i javnih preduzeća i ustanova koji su učestvovali u organizaciji javnog dočeka Nove godine.

Gradonačelnik Tuzle, ovom prilikom se zahvalio službama i preduzećima koje su bile uključene u organizaciju događaja, građanima na toleranciji i uzornom ponašanju, a novinarima na medijskoj podršci.

”Ovo je do sada najbolje organizovan javni doček Nove godine u Tuzli. Mi znamo da je Tuzla najatraktivnija ljetna turistička destinacija, ali pokazala je da može biti i zimska turistička destinacija. Bilo je mnogo turista, mnogo posjetilaca. Zahvaljujem se građanima i gostima. Građani Tuzle su pokazali moć svoje tolerancije” –  između ostalog je rekao gradonačelnik Imamović.

Sve dežurne službe imale su ustaljen broj inetervencija, dok na javnom dočeku niti jednu, rečeno je ovom prilikom.

Dr Lejla Kuluglija,načelnica Službe hitne medicinske pomoći Tuzla JZNU Dom zdravlja Tuzla, pohvalila se da nisu imali intervencija na terenu, a u samoj službi broj intervencija  je bio uobičajen, kao da se radilo o jednom običnom danu. U svom je obraćanju pohvalila organizacioni odbor, posebno gradsku administraciju i gradonačelnika. Dr Kuluglija istakla je da ovako dobro i uspješno organizovan doček Nove godine leži u dobroj pripremi.

Komandir Policijske stanice Centar PU Tuzla, Fuad Jašarević, iz ugla bezbjednosne situacije rekao je da tokom javnog skupa pripadnici MUP-a TK nisu imali intervencija. On se prije svega zahvalio policijskim službenicima koji su kako je rekao bili na visini zadatka. Komandir Jašarević se zahvalio i građanima grada Tuzle i onima koji su došli iz drugih gradova i opština, na kako je rekao: ” visokoj svijesti. Nije bilo upotrebe pirotehnike na mjestu gdje se održavao organizovani doček Nove Godine, izuzev vatrometa i svi smo vidjeli kako je to divno bilo”.

Voditelj Ureda Turističke zajednice Tuzla, Edin Jahić, izrazio je zadovoljstvo zbog uspješno realizovanog projekta.Istakao je da su očekivanja ispunjena i da je sama posjećenost bila velika, po nekim projekcijama bilo je i 15 000 ljudi.  ”Smještajni kapaciteti u gradu su bili preko 95% popunjeni, a većina hotela je bila 100% popunjena. Privatni je smještaj dosta bio bukiran. Ovaj doček Nove godine opravdava naš cilj da mi postanemo centar kada je u pitanju javni doček Nove godine. A zajedno sa Zimskim gradom i Zimskom čarolijom idemo u tom smjeru da Tuzla postane i centar zimskog turizma”, rekao je Jahić.

Medijski pokrovitelj javnog dočeka Nove godine je RTV7, koja je emitovala uživo program Dječije Nove godine, kao i javnog dočeka Nove godine u Tuzli. Grad Tuzla, kada je riječ o organizovanju javnog dočeka Nove godine, ima jednu posebnost, a to je organizacija  Dječije nove godine. Grad svake godine 31.12. tačno u podne organizuje zabavu u kojoj su glavna tema djeca i oni su već navikli na ovu svoju zabavu, istakao je gradonačelnik Imamović. Sredstva su obezbjeđena iz prihoda Turističke zajednice, a ne iz Budžeta Grada.