Prijem za selektorku mlade ženske košarkaške reprezentacije BiH (U-20)

22. Jula 2016.

Danas je u prostorijama Gradske uprave Tuzla, upriličen prijem za selektorku mlade ženske košarkaške reprezentacije BiH (U-20), Maru Lakić – Brčaninović, kojoj je na evropskom prvenstvu A divizije, u portugalskom Matosinhosu, dodijeljen trofej za fair-play.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović izjavio je da se Tuzla i na ovaj način pokazala kao grad košarke i sporta, te da će Grad Tuzla, kao i ranije, nastaviti pružati maksimalnu podršku svim sportistima i utakmicama reprezentacija, koje se igraju u SKPC Mejdan.

„Ovo je još jedna lijepa vijest za Tuzlu. Mlada ženska košarkaška reprezentacija BiH (U-20), čija je selektorka Mara Lakić-Brčaninović, zadržala je mjesto u A diviziji. Najbolja igračica reprezentacije je Melisa Brčaninović, iz Tuzle, kćerka Mare Lakić-Brčaninović. Mara Lakić – Brčaninović kao trener i selektor dobila je nagradu za za fair-play, u dramatičnom vođenju reprezentacije. Sa ciljem da se dokažeš, zajedno sa timom, da niste slučajno ušli u A diviziju, sa ciljem da se opstane u A diviziji, da se obezbijedi poštovanje za BiH, ponašate se gospodski, ponašate se fer i svi drugi vam daju priznanje za fair-play. To može samo neko ko je ranije okačio medalju prvakinje Europe u košarci i ko je dobar i plemenit čovjek. Imamo razloga biti ponosni na naše Tuzlanke, na veliki uspjeh tuzlanske košarke, ženske i muške. Pogotovo sada, kada svi subjekti, koji odlučuju o tome gdje će se odlučujuća utakmica muške bh reprezentacije odigrati, smatraju da je najbolje tu utakmicu održati u Tuzli. Da je tu najsigurnije, da je tu najbolja publika, jer Tuzla je čuvar bića BiH. Jeste Tuzla grad sporta i grad košarke. Mi ćemo, s obzirom da je SKPC Mejdan u vlasništvu svih građana, pružiti veću podršku ženskoj košarci, a maksimalnu podršku bh reprezentaciji, te biti dobri domaćini u utakmici protiv Rusije“, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Naša selektorka Mari Lakić – Brčaninović navodi da ovaj trofej predstavlja veliko priznanje, ne samo njoj lično nego i za Tuzlu, njen grad.

„Zahvalila bih se se igračicama, medijima te gradonačelniku Jasminu Imamoviću, koji nam oduvijek pruža podršku. Moja želja je bila da se dio priprema reprezentacije održi u Tuzli, što je gradonačelnik prepoznao i sretna sam zbog rezultata koji smo napravili i donijeli u našu državu i našu Tuzlu, sportski grad. Ovo je veliki rezultat za žensku košarku u BiH. Naša selekcija je zadržala mjesto u A diviziji čime je ostvarila zacrtani cilj. Moja nagrada koju sam dobila po kriterijima FIBA-e, predstavlja veliko zadovoljstvo, koje nisam očekivala niti sam razmišljala o tome. Ali kada ostvarite ovaj rezultat i to priznanje dobijete od FIBA-e, uđete u istoriju FIBA-e kao trener, a ne samo kao igrač, onda osjetite veliko zadovoljstvo. Presretna sam što su ovi rezultati dio Tuzle. Posebno mi je drago i zahvaljujem se što gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, Gradska uprava i novinari to prepoznaju i pružaju nam podršku“, izjavila je Mara Lakić-Brčaninović.

Za svoj nastup sa reprezentacijom u Portugalu velike pohvale dobila je i naša najbolja reprezentativka Melisa Brčaninović, koja je nastavila pripreme sa U-18 reprezentacijom. U susretu protiv Švedske, Melisa je ubacila 40 poena što joj je, kako je objavljeno na službenoj stranici FIBA-e, omogućilo da postane tek druga igračica u istoriji prvenstava koja je na jednoj utakmici postigla 40 poena.