Prvi Kongres geologa Bosne i Hercegovine u Tuzli okupio 200 stručnjaka iz BiH i Europe

21. Oktobra 2015.

Nakon pet ranije održanih Savjetovanja geologa, koja su održana u Kladnju, Tesliću, Neumu, Ilidži i Palama, danas je u Tuzli počeo Prvi Kongres geologa Bosne i Hercegovine sa međunarodnim karakterom, koji se odžava u periodu 21.-23. oktobra 2015. godine.

Na početku Kongresa prisutnima je riječi dobrodošlice uputio gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, zahalivši se pri tome geolozima Tuzle, koji su dali ogroman doprinos spašavanju kuća, na padinama oko Tuzle, tokom prošlogodišnjih poplava i klizišta.

„Mislim da je jako važno da imate BH udruženje, da se umreži pamet, da se čuje glas nauke i da se odnosi među vama harmoniziraju. Potrebno je da kažete kakvu strategiju BiH treba da ima iz aspekta geološke nauke.“- izjavio između ostalog gradonačelnik Imamović.

Kako je rekao Ferid Skopljak, predsjednik Udruženja geologa u BiH, na Kongresu učestvuje oko 200 geologa iz BiH i Europe. Radi se o geolozima iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Austrije, Mađarske, Turske, Albanije, Makedonije, Crne Gore te geolozima iz drugih država, koji su ranije uzimali učešće u Savjetovanjima geologa, održanim na području naše države.

„Tokom Kongresa bit će predstavljeni radovi koji obuhvataju sve geološke discipline; stratigrafije, paleontologije, tektonike, geohemije, rudničke geologije, ekonomske geologije, geofizike, inženjerske geologije, hidrogeologije, geomehanike, geoturizma, i srodnih geoloških disciplina. A prema programu koji je ranije utvrđen predviđeno je i izlaganje blizu 90 naučnih i stručnih radova“ – izjavio je Ferid Skopljak, predsjednik Udruženja geologa u BiH.