SAOPŠTENJE ZA JAVNOST u povodu press konferencije Komisije za ljudska prava i slobode Gradskog vijeća Tuzla na kojoj je prezentirana informacija o smanjenju cijena javnog prevoza putnika na području grada Tuzla

19. Augusta 2015.

Predsjednik Komisije za ljudska prava i slobode Gradskog vijeća Tuzla Mirnes Ajanović je na današnjoj press konferenciji, pored prezentacije 14. zaključaka Komisije za ljudska prava i slobode a u vezi sa povećanjem cijena javnog prevoza putnika na području grada Tuzla, novinarima saopštio informaciju da će od sutra 20.8.2015. godine cijene prevoza putnika biti vraćene na nivo prije poskupljenja, odnosno na cijene koje su važile do 25.7.2015. kada je objavljen novi cjenovnik  gradskih mjesečnih i polumjesečnih karata Gradskog i prigradskog saobraćaja DD Tuzla.

Sporazum između predstavnika Grada Tuzle i Uprave Gradskog i prigradskog saobraćaja DD Tuzla je postignut nakon što su zaključci Komisije za ljudska prava i slobode Gradskog vijeća Tuzla od 17.8.2015. godine usvojeni od strane Kolegija Gradskog vijeća Tuzla te zakazane vanredne sjednice Gradskog vijeća Tuzla za 20.8.2015. godine.

Navedeni Sporazum biće potpisan u poslijepodnevnim satima s obzirom da je gradonačelnik Jasmin Imamović službeno odsutan, s tim da je tekst sporazuma već dogovoren i usaglašen bez ikakvih uslovljavanja i prisila.

Grad Tuzla će u narednom periodu, shodno ranije donesenim Odlukama, raspravljati o unaprjeđenju obavljanja javnog prevoza putnika na području grada Tuzla, za što se očekuje i raspisivanje tendera za izbor najpovoljnijeg prevoznika, a rješavaće se i ostali prijedlozi koji budu upućeni Gradskom vijeću Tuzla.

Komisija za ljudska prava i slobode je, nakon povećanja gradskih mjesečnih i polumjesečnih karata od strane Gradskog i prigradskog saobraćaja DD Tuzla, održala pet vanrednih sjednica, a svakodnevno su predstavnici Komisije učestvovali u svim aktivnostima na rješavanju navedenog problema u saradnji sa Gradonačelnikom, Kolegijem Gradskog vijeća Tuzla i Komisijom za statutarna pitanja i propise, gradskim službama i drugim nadležnim institucijama, kako bi se obezbjedili uslovi za vraćanje cijena na nivo prije poskupljenja, odnosno, kako bi se zaštitili interesi građana a posebno učenika, radnika, penzionera i drugih lica koja koriste usluge Gradskog i prigradskog saobraćaja DD Tuzla, istakao je na press konferenciji Mirnes Ajanović, predsjednik Komisije za ljudska prava i slobode.

Predsjednik Komisije Mirnes Ajanović uputio je zahvalnosti svim sredstvima javnog informisanja koji su svakodnevno građanima prezentirali informacije o aktuelnom stanju i time stvorili pozitivnu atmosferu za rješavanje problema nastalog povećanjem cijena javnog prevoza na području grada Tuzla.

Javnost će biti upoznata o detaljima Sporazuma između Grada Tuzla i Uprave Gradskog i prigradskog saobraćaja DD Tuzla, kao i svim događannjima nastalim nakon poskupljenja usluga javnog prevoza putnika, na vanrednoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla koja će se održati 20.8.2015. godine u Bosanskom kulturnom centru Tuzla sa početkom u 10:00 sati.

U prilogu se dostavljaju zaključci Komisije za ljudska prava i slobode od 31.7.2015. godine i 17.8.2015. godine koji su sastavni dio materijala vanredne sjednice Gradskog vijeća Tuzla.

Komisija za ljudska prava i slobode

 

*U prilogu se nalaze Zaključci Komisije za ljudska prava