Sastanak gradonačelnika Tuzle i premijera Tuzlanskog kantona sa saradnicima

16. Juna 2017.

U Gradskoj upravi Tuzla danas je održan radni sastanak gradonačelnika Jasmina Imamovića i premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića sa saradnicima. Razgovaralo se o definisanju međusobnih odnosaGrada Tuzla i Vlade TK u radu ustanova kulture, JU Narodna i univerzitetska biblioteka i JU Narodno pozorište, kao i o prijedlozima određenih zakonskih rješenja, koji imaju uticaja na sve nivoe vlasti, kao što su Zakon o porezu na dohodak, Zakon o pripadnosti javnih prihoda, te o novim propisima iz oblasti zaštite životne okoline koji će uvesti veću odgovornost i kontrolu svih zagađivača..

„Imali smo veoma konstruktivan sastanak sa premijerom Vlade TK Begom Gutićem, te ministrima obrazovanja, nauke, kulture i sporta i ministrom finansija, i postigli smo određene dogovore vezano za institucije kulture. Zatim smo spomenuli da se odvija naš raniji dogovor za sufinansiranje izgradnje fiskulturne sale za osnovnu školu u Sjenjak. Razgovarali smo i o ranijoj inicijativi za odlaganje šljake iz Termoelektrane u napuštene jame Rudnika Tušanj. Naime, JP Elektroprivreda BiH je  izrazila želju da urade projekat zapunjavanja jame čvrstim materijalom, a da taj materijal, a prema ranijoj uputi glavnog rudarskog inspektora bude šljaka iz Termoelektrane Tuzla. To je jedna sigurnost za sanaciju te jame i oko jame, ali i za TE Tuzla, jer bi se tako mogla zbrinuti troipogodišnja proizvodnja šljake i pepela, a korist je isto u toj slanoj vodi koja se može iskoristiti za neke druge korisne svrhe. Time bi definitivno bio usvojen taj projekat da se riješimo šljake na površini zemlje. I dogovoreno je, na prijedlog premijera, da se sastanemo u Rudniku Tušanj, svi zainteresovani subjekti i da zajednički pokušamo riješiti ovaj problem. Govorili smo o zakonima Federacije BiH koji bi mogli, ukoliko mi ne budemo dovoljno oprezni, da oštete i Tuzlanski kanton i svaku njegovu općinu i Grad Tuzlu. Tu ćemo nastaviti sa dijalogom, uz veliku dozu opreza prema novim zakonskim inicijativama. Raduje me donošenje zakona, koji bi trebao da ponudi mehanizme inspekcijama Tuzlanskog kantona, da mogu da utiču na sve, a posebno na velike aerozagađivače i mi ćemo aktivno učestvovati u javnoj raspravi o izradi tog zakona, jer smo veoma zainteresovani za unapređenja u ovoj oblasti“, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Tokom današnjeg sastanka dogovoren je i nastavak kontinuiteta u dijalogu između Vlade Tuzlanskog kantona i Grada Tuzla, u cilju rješavanja zajedničkih problema, koji opretećuju ove nivoe vlasti, odnosno građane Tuzle i Tuzlanskog kantona.