Sastanak gradonačelnika Tuzle i premijera Tuzlanskog kantona

3. Februara 2021.

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, sa saradnicima, susreo se u srijedu, 3.2.2021. godine  u gradskoj upravi Tuzla sa premijerom Tuzlanskog kantona, Kadrijom Hodžićem i ministrima u Vladi TK.

U radnoj  posjeti Gradu Tuzli, pored premijera Kadrije Hodžića, bili su ministar privrede, Mevludin Hodžić, ministar poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede, Vahidin Smajlović, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice, Zvjezdan Karadžin, ministar finansija, Vedran Lakić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja, Hamza Bešić, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak, Esad Džidić i savjetnik premijera, Miralem Nuhanović.

Gradonačelnik Grada Tuzle, Jasmin Imamović, čestitao je premijeru i članovima Vlade Tuzlanskog kantona na izboru i prenio iskrene želje za uspješno ispunjenje svih zacrtanih ciljeva iz programa koji je postavljen i prezentiran Skupštini i građanima Tuzlanskog kantona, te izrazio snažnu podršku, dodavši da  su on lično, kao i sve službe Grada Tuzle,  sve javne ustanove i javna preduzeća raspoloženi za potpunu sinergiju i saradnju

U nastavku sastanka, gradonačelnik je upoznao premijera sa prijedlozima, inicijativama, ali i očekivanjima Grada Tuzle od Vlade TK, kao i sa prioritetnim projektima institucija i organa sa nivoa Grada Tuzle, koji su ujedno od značaja za Tuzlanski kanton i šire. Između ostalog, prijedlozi su se odnosili na izgradnju/rekonstrukciju  objekata od značaja za Tuzlanski kanton, kao što su npr. Muzička škola, Muzej istočne Bosne, Centar za autizam  dr. Dio sastanka je posvećen inicijativama za izmjene zakonske regulative iz nadležnosti Tuzlanskog kantona, prije svega u cilju efikasnijeg rada i pravednije raspodjele prihoda, te veće podrška sportu, kulturi, obrazovanju i zdravstvu. Teme kojima je najviše posvećeno pažnje na sastanku su bile oblast privrede, poljoprivrede, zaštite okoliša i energetska efikasnost. Razgovarano je o inicijativama Grada Tuzle za Izmjene i dopune Prostornog plana Tuzlanskog kantona, u cilju zaštite okoline i stvaranja uslova za nove investicije na području Grada Tuzle. Gradonačelnik i saradnici su prezentirali i neke od važnijih infrastrukturnih projekata, kao i potrebu veće podrške Vlade Tuzlanskog kantona radu Sigurne kuće, koja djeluje u okviru udruženja Vive žene.

Premijer Tuzlanskog kantona, Kadrija Hodžić, izrazio je zahvalnost gradonačelniku Tuzle na pripremi današnjeg sastanka, te istakao  da je Vlada TK odlučna u provođenju  politike ravnomjernog razvoja Tuzlanskog kantona i razvojnih potencijala po svim općinama i gradovima Tuzlanskog kantona. Na sastanku je razgovarano  o zajedničkoj  saradnji na projektima od važnosti, ne samo za grad Tuzlu, već i za druge općine i gradove Tuzlanskog kantona, o zajedničkoj saradnji  Vlade TK sa gradovima, kao i međusobnoj saradnji između gradova i općina. Premijer Hodžić je, također, rekao da su sada više nego ikada ranije potrebni projekti koji će jačati  prihodovne strane budžeta, te da u razgovorima o razvoju Tuzlanskog kantona nema mjesta političkim podjelama, niti strankana, već da postoje samo interesi građana Tuzlanskog kantona. Premijer je istakao da se razgovaralo o mjerama koje će doprinijeti lakoći poslovanja, ali i o konceptu lakoće saradnje  i razumijevanja. Na kraju, premijer Hodžić je zaključio da su Vlada TK i Grad Tuzla odlučni u namjeri da sve građane Tuzlanskog kantona, sve općine i gradove, stave u ravnopravan položaj.

Prisutnima se, između ostalih, obratio i ministar prostornog uređenja i zaštite okolice, Zvjezdan Karadžin, koji je istakao prioritetne teme iz domena Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice, a koje se odnose na smanjenje aerozagađenja kroz povećanje mjera energetske efikasnosti, te se zahvalio za podršku gradonačelnika Tuzle vezano za čišćenje jezera Modrac, izmjene Prostornog plana koji podrazumijeva ucrtavanje autoputa Tuzla – Brčko, zaobilaznice Šićki Brod – Đurđevik, proširenje prostora za odlaganje komunalnog otpada na lokaciji Desetine u saglasnosti sa Gradom Tuzla, proširenje građevinskog zemljišta u Tuzli, te otklanjanje opasnog otpada iz industrijske zone.  Ministar Zvjezdan Karadžin je ovom prilikom istakao da niti jedna općina, niti grad, neće biti zanemareni  ni u jednom aspektu djelovanja  Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK.

Grad Tuzla