Sastanak sa predstavnicima Vlade FBiH i UNDP-a

18. Februara 2015.

Danas je u zgradi Gradske uprave Grada Tuzla održan sastanak na kome se govorilo o sanaciji klizišta na području Tuzle i Tuzlanskog kantona. Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović susreo se sa Desnicom Radivojevićem, aktuelnim dopremijerom i ministrom prostornog uređenja u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, direktorom Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije BiH Jasminom Jaganjacem, Edisom Arifagićem voditeljem UNDP-ovog programa oporavka, te načelnicima i predstavnicima općina Gradačac, Sapna i Srebrenik.

Vlada FBiH i UNDP su potpisali memorandum o saradnji kojim je obezbijeđeno 5 miliona KM za sanaciju klizišta na području F BiH, odnosno Zeničko-Dobojskog i Tuzlanskog kantona.

Gradonačelnik Imamović i predstavnici opština Tuzlanskog kantona, koje su pogođene klizištima, su prezentirali aktuelno stanje vezano za ovu problematiku te upoznali prisutne sa stepenom pripremljenosti projektne dokumentacije za pristup predviđenim sredstva. Osnovni kriterij za sanaciju klizišta će biti broj stambenih objekata obuhvaćenih sanacijom, tako da je Grad Tuzla već pripremio projekte za sanaciju klizišta u naseljima Badre i Solina, kojima će biti obuhvaćeno nekoliko stotina kuća.

Pored toga, razgovaralo se i o programu izgradnje kuća za porodice čiji su stambeni objekti uništeni u prirodnoj nesreći. Vlada FBiH, odnosno Federalni fond za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije BiH i UNDP su obezbijedili sredstva za izgradnju/nabavku 40 montažnih kuća, od kojih će oko 20 biti namijenjeno za područje Grada Tuzla, te je razgovarano o narednim aktivnostima koje trebaju poduzeti svi partneri u implementaciji, uključujući i lokalne zajednice.

Do sada su u Tuzli, kroz UNDP program oporavka od poplava obnovljene 33 oštećene kuće, u toku je obnova 27 oštećenih kuća, a ovih dana se očekuje i objavljivanje liste korisnika za obnovu još oko 140 oštećenih kuća u Tuzli. Predstavnici UNDP-a i Federalnog fonda su izrazili zadovoljstvo stepenom saradnje sa lokalnim zajednicama, pohvalivši i efikasnost rada gradske administracije Tuzle.

UNDP i Federalni fond za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije BiH su potpisali sporazum za izgradnju tj nabavku 40 montažnih kuća za područja pogođena klizištima od kojih je 20 namijenjeno za područje grada Tuzla. Svi prisutni su istakli zadovoljstvo visokim stepenom saradnje Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije BiH i lokalnih zajednica uključenih u projekat.

Predstavnici UNDP su posebno istakli efikasnost gradske administracije na realizaciji i pripremi potrebne dokumentacije u realizaciji porijekata.

U narednom periodu se očekuje i objavljivanje liste sa imenima od preko 140 korisnika sredstava UNDP-a za sanaciju ostećenih stambenih objekata.