Susret gradonačelnika Tuzle i ambasadora Kraljevine Holandije u BiH

27. Juna 2017.

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović i ambasador Kraljevine Holandije u BiH, Jurriaan Kraak, sa saradnicima, sastali su se danas u Gradskoj upravi. Tokom sastanka razgovaralo se o situaciji u Tuzli, te o pravcima razvoja Tuzle.

Gradonačelnik Imamović upoznao je ambasadora Kraljevine Holandije sa projektima koje Grad Tuzla realizuje i onima koje u budućnosti namjerava realizirati, o uslovima za investiranje u Tuzli, kao i o kulturnoj tradiciji i razvoju turizma. Na upit ambasadora Kraaka o tome koji sektori imaju posebne potencijale za razvoj, gradonačelnik je istakao brzi razvoj IT sektora, kojem svjedočimo posljednjih godina, zatim metaloprerađivačku i drvnu industriju, prozvodnju soli, trgovinu, turizam i druge proizvodne i uslužne djelatnosti.

U nastavku razgovora, ambasador Kraljevine Holandije, Juriaan Kraak, govorio je o predstojećem samitu o zapadnom Balkanu, koji će se narednog mjeseca održati u Trstu. Imajući u vidu da će se na samitu, između ostalog, razgovarati i o projektima koji su pokrenuti u okviru Agende za povezivanje, gradonačelnik Imamović je upoznao ambasadora Kraaka sa nekim od infrastrukturnih projekata koji bi bili korisni za građane Tuzle, ali i cijele regije.

“S obzirom da je cilj konferencije u Trstu i Berlinskog procesa uopšte, deblokirati važne infrastrukturalne projekte, koji omogućuju zemljama ovog dijela Evrope da stvore mrežu komunikacija i veza u cilju razvoja globalne ekonomije regiona, za Tuzlu, pa i cijelu sjeveroistočnu Bosnu i Hercegovinu bi bilo od izuzetne važnosti da se realizuje nekoliko infrastrukturnih projekata, poput izgradnje tzv. Y kraka, koji bi povezao ovaj dio države sa koridorom Vc, zatim da trasa autoputa Sarajevo-Beograd ide preko Tuzle, Brčkog i Bijeljine, a od velikog značaja za razvoj ovog regiona je i jačanje Tuzlanskog aerodroma, kao i luke Brčko“, istakao je gradonačelnik Imamović, te iznio niz argumenata koji govore u prilog ovim prijedlozima, od toga da se radi o najmnogoljudnijoj i regiji sa značajnim privrednim potencijalima, do činjenice da je Tuzla najmultikulturalniji grad u Bosni i Hercegovini i da je važno da bude što bolje povezan sa ostalim dijelovima naše i susjednih država.

Ambasador Kraljevine Holandije u BiH Jurriaan Kraak, tokom sastanka, izrazio je zahvalnost gradonačelniku Imamoviću na gostoprimstvu, te konstatovao da Tuzla ima reputaciju industrijskog grada, ali da je imao priliku vidjeti da se radi i o gradu umjetnosti i kulture. Gradonačelnik Imamović i ambasador Kraak, nakon sastanka u Gradskoj upravi, prisustvovali su otvaranju izložbe reprodukcija Vincenta Van Gogha, u Međunarodnoj galeriji portreta, koja je organizovana u okviru 4. Festivala savremene umjetnosti arTz, uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije.