Treći dan Književnih susreta promocije Senke Marić, Julijane Adamović, Adnana Hamidovića Frenkija i Emira Imamovića

6. Septembra 2019.

Sve promocije trećeg dana 19. Književnih susreta Cum grano salis, u petak, 6. septembra 2019., održaće se u Ateljeu Ismeta Mujezinovića
U 12:00 sati održaće se predstavljanje još jednog romana iz ovogodišnjeg užeg izbora za Nagradu Meša Selimović. Riječ je o romanu Kintsugi tijela, Senke Marić. Roman će skupa sa autoricom predstaviti Kristina Ljevak.  U Romanu Kintsugi tijela, čiji naslov lagano otključava samu bit knjige, pratimo glavni tok radnje ispresijecan flešbekovima koji nas vraćaju u djetinjstvo i oporo odrastanje heroine ove autobiografske knjige. Junakinja romana vodi privatni rat protiv bolesti, ali ovo nije knjiga samo o bolesti, nego je ovdje riječ o borbi za dostojanstvo, čulnost i eros. Nije dovoljno reći da je ovo zaista borben tekst, njegov užitak se krije i u poetskim opservacijama u kojima je potez hirurga ples kista po slikarskom platnu. Međutim, dovoljno je reći da je Kintsugi tijela hrabra knjiga pisana vlastitim iskustvom koje nam nudi toliko potrebnu nadu u pobjedu života nad smrću.
U 17:00 sati, roman nominovan u uži izbor za Nagradu Meša Selimović, promovisaće književnica Julijana Adamović. Riječ je o romanu Divlje guske u kojem je Julijana Adamović začudnim jezikom i autentičnim tonom ispisala dirljiv, moćan i potresan roman o jednom odrastanju koje je moglo izgledati sasvim drugačije – da su se jedni malo više a drugi malo manje voljeli, da su neke prostorije bile otključane a druge pod ključem, da su jedni malo više govorili a drugi šutjeli, da su neki preživjeli a drugi umrli na vrijeme, i da je barem pola svega bilo onako kako je trebalo biti. Ali nije. U tome je i tuga i moć romana Divlje guske, koji dira tamo duboko, gdje se njegova autorica hrabro usudila posegnuti.
Tuzlak, Adnan Hamidović Frenkie promovisaće svoju prvu knjigu Koraci u 18:00 sati. Koraci je autobiografski roman, koji pokriva period od Frenkijeve najranije mladosti do uspona na regionalnoj muzičkoj sceni. Roman je nastajao prethodnih godinu dana, Frenkie ga je ispripovjedao, a zapisao mladi pisac Boris Lalić. O romanu će govoriti autor i Boris Lalić, u saradnji sa Andrejom Nikolaidisom, dobitnikom Nagrade Meša Selimović za roman Mađarska rečenica i ovogodišnji clan žirija.

U 20:00 još jedan Tuzlak, bivši selektor na Književnim susretima, Emir Imamović Pirke promovisaće roman Terorist, koji je ove godine ušao u uži izbor za Nagradu Meša Selimović. Ovaj, njegov  peti roman, fikcijska je publicistika nastala na zasadama novog žurnalizma, hibridni žanr koji obuhvaća više i prodire dublje, jer uzima najpogodnije od književnosti i novinarstva za rudarski posao prodiranja u svijet i svijest ISIL-ovca i ubojice. Ali ljudska psiha je žitko blato, glib u koji temelji razuma lako potonu, a i tko zna što ju je sve formiralo. Predstavljanje knjige vodiće, skupa sa autorom, Kristina Ljevak.