Tuzla dobila sistem gradskih bicikala Nextbike

14. Jula 2017.

Grad Tuzla priključio se europskim metropolama u kojima je zaživio sistem iznajmljivanja bicikala. Svečano puštanje u rad sistema gradskih bicikala Nextbike upriličeno je danas u Bingo City Centru.

„Gradovi budućnosti i urbanizam budućnosti nalažu što manju upotrebu automobila, iz ekoloških razloga. Ti gradovi budućnosti prelaze na druga prevozna sredstva, prvo se prave velike pješačke zone, a urbanističkim rješenjima se automobili nastoje maknuti u stranu i u upotrebu vratiti bicikli. I meni je drago da je Tuzla među 120 gradova u Evropi koji su krenuli tim putem. Dobro je za ekologiju i dobro je za zdravlje ljudi, jer i moderna medicina za veliki broj bolesti preporučuje fizičku aktivnost. Mi smo završili jedan dio biciklističke staze, na dionici od naselja Slavinovići, preko Sjenjaka i Stupina do gradske kuće. Sada treba krenuti od Zapadne strane grada, od Bingo City Centra i BKC-a, isto tako ka centru grada. Povećati će se interes građana i onda je lakše Gradskom vijećudonijeti odgovarajuće odluke kada se bude utvrđivao Budžet Grada“ , izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Na raspolaganju je ukupno dvadesetpet bicikala raspoređenih na tri lokacije, koje će moći koristiti kao jednostavan, brz i povoljan oblik prijevoza.