Upriličen prijem za delegaciju iz grada Pečuha

13. Februara 2019.

Danas, 13. 4. 2019. godine, gradonačelnik Jasmin Imamović, sa saradnicima, upriličio je prijem za delegaciju iz Zsolnay centra za kulturu u Pečuhu (Zsolnay Cultural Quarter), u sastavu Zoltán Rózsa, zamjenik direktora, István Komor, menadžer za likovnu umjetnost i izložbe, Károly Méhes, pisac i menadžer za međunarodne odnose, i Eszter Szkotovics, prevodilac. Sastanku je prisustvovao i gospodin Alen Durić, počasni konzul Republike Mađarske za TK i ZDK, te predstavnici javnih kulturnih institucija u Tuzli.

Ministarstvo vanjskih poslova Mađarske realizuje Festival mađarske kulture u zemljama Balkana, koji je započeo u oktobru 2018, godine, i trajati će cijelu godinu. S obzirom da su Pečuh i Tuzla bratimljeni gradovi, koji njeguju dugogodišnje prijateljstvo i saradnju, rodila se ideja da Dan Pečuha ove godine, 24. aprila, bude obilježen u Tuzli. Tim povodom, biti će organizovan kulturni program, tokom kojeg će građani Tuzle imati priliku pogledati izložbu fotografija Pečuha i Zsolnay keramike, poslušati koncert benda Daniel Speer Brass na otvorenom, te u večernjim satima uživati u baletnoj predstavi mađarskog Pecsi Ballet-a “Carmen”, sa kojom je ova baletna grupa već obišla cijeli svijet.

Gradonačelnik Tuzle izrazio je zahvalnost delegaciji iz Pečuha na posjeti i rekao je da je veoma sretan zbog poklona umjetnosti i kulture grada Pečuha gradu Tuzli. Također, istakao je važnost kulturne razmjene i saradnje, te da kulturu treba poštovati i živjeti u ovome trenutku. “Grad Pečuh je sredina sa sjajnom historijom umjetnosti, arhitekture, književnosti, kulture uopšte, kao i sredina poznata po svojoj multietničnosti i otvorenosti. Sa Pečuhom već dvadeset godina gajimo odnose prijateljstva i saradnje i drago mi je da ću imati čast, zajedno sa gradonačelnikom Pečuha, gosp. Pava Zsoltom, svjedočiti i ovom prazniku kulture Pečuha u Tuzli.”, izjavio je gradonačelnik Imamović. Gosti iz Pečuha su najavili da će nastojati predstaviti što više kulturnog života Pečuha, ali i da se nadaju novim zajedničkim projektima u kojima će se institucije kulture Tuzle i Pečuha još bolje povezati.